Jön fel az USA ipara

a Boston Consulting Group elkészítette az egyes országok ipari versenyképességi rangsorát. Az USA nagyon jön fel, ami azért érdekes, mert a 70-es évek elején volt a csúcson az Egyesült Államok ipara, és azóta folyamatos a hanyatlás, elsősorban mert a termelés átkerült az olcsóbb munkaerővel dolgoztató ázsiai országokba. Most viszont feltámadni látszik az amerikai ipar.

A versenyképességet felmérő kutatás négy mutató alapján készült: energiaárak, bérek, a termelékenység növekedése és az adott országban használt valuta árfolyama szerint.

Az első Kína, de előnye egyre csökken, részben az ottani bérek emelkedése, részben pedig a szállítási költségek drágulása miatt, illetve azért, mert a termelékenység nem növekszik elég gyorsan.

Az USA megerősödését az olcsó földgáz hajtja, de sokat számít az is, hogy reálértékben az iparban dolgozók bére csökkent a 60-as évekhez képest, viszont a termelékenység megduplázódott. A termelés költségei az első tíz helyezett ország közül már csak Kínában drágábbak mint Amerikában.

Az első tíz:

  1. Kína
  2. USA
  3. Dél-Korea
  4. Nagy-Britannia
  5. Japán
  6. Hollandia
  7. Németország
  8. Olaszország
  9. Belgium
  10. Franciaország

(reuters)