Kishantos javára döntött a székesfehérvári bíróság

jog
2014 április 25., péntek 13:54
22

A három birtokvédelmi per közül kettőnél a biogazdaság javára döntött első fokon a bíróság, a harmadik perben pedig halasztást rendeltek el.

A bíróság továbbá megerősítette, hogy jelenleg egyedül a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) és a régi bérlő (Kishantos) között van jogviszony. A tavalyi pályáztatás nyertesei eszerint nincsenek birtokon belül, így nincs és nem is volt joguk bármit is tenni a területen.

A bíróság közleményük szerint mindhárom per tárgya kizárólag a 2013. novemberi birtokháborítás volt. A bíróság elutasította a kereseteket, mert jogi álláspontjuk szerint a becsatolt okiratok igazolták, hogy az új haszonbérlőknek tudomásuk volt arról, hogy a korábbi haszonbérlő nonprofit kft. nem adta vissza a perbeli földterületeket az államnak.

A bizonyítási eljárás során az is igazolást nyert, hogy a kft. semmi olyan konkrét akadályozó cselekményt nem tanúsított, amely birtokháborításnak lenne minősíthető. Ennek hiányában pedig a 2013. novemberi birtokvédelmi igény sem lehet alapos.

Kishantoson 21 éven át működött nemzetközi együttműködés eredményeként egy biogazdaság, tavaly azonban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatán tíz parcellára szabták a 452 hektárt, és pályáztatás után a földeket új gazdáknak osztották ki.

kishantosiak szerint visszaélés történt, olyanok is nyertek földet, akik korábban soha nem foglalkoztak gazdálkodással, és nem is a közelben élnek. Ezért nem adták át a területet, és bíróságon támadták meg a döntést. Lassan el is indulnak a perek, április 12-én, egy szombati napon azonban a pályázaton nyertes gazdák felmentek a földekre, és beszántották azokat. Ezzel a kishantosiak becslése szerint mintegy 140 millió forintos pusztítást vittek véghez, teljesen értelmetlenül.

Kedvezőnek ítélte a döntést Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára is, mert szerinte a bíróság nem állapította meg, hogy a biogazdaságot korábban vezető kft. jogosult lenne a korábban bérelt földek használatára. Igaz, ezt az új bérlőkre vonatkozóan sem állapították meg.

Az államtitkár szerint a jogvita a bíróság értékelése szerint az állam és a kishantosiak, és nem az új és a régi bérlők között van. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt