A magyar politikusfeleség csak díszlet?

POLITIKA
2014 április 27., 17:11

A politikusok között, a parlamenti széksorokban nem sok nő akad. Tízből kilenc képviselőnk továbbra is férfi lesz, és ha körülnézünk a magyar közélet, üzleti élet világában, ott is jól látszik, az is a nyakkendős, öltönyös emberek világa. A nők csak ritkán egyenlő felek, szakmai partnerek szerepük szinte soha nem a kihívóé. Ezek után nem is csoda, ha nem egy kormánypárti női politikus olyannyira háttérbe vonul, hogy inkább tűnik egy szerepét közepesen komolyan vevő politikusfeleségnek, mint férfi kollégáival egyenrangú döntéshozónak.

Kevesen vannak, könnyű őket elkerülni, vagy ha nem lehet, akkor bizony ki-kibukik többekből az igazság, hogy sokak számára egyenesen zavaró a nők jelenléte ezekben a terekben.

Aztán néha – mert, úgy látszik legalábbis a kampányidőszakban csak feltűnt, hogy kissé egyhangú a kép – mégis megjelentek a nők. Közösségi oldalakra készült fotókon, természetesnek ható pózokban, díszletként, kellékként, csatolmányként. Sőt, végül a kormánypártok győzelméről szóló fotókra is: Rogán Antal és Semjén Zsolt felesége, és a kormányfő tanácsadója, Hegedűs Zsuzsa például csak így kerülhetett a választások estéjén örömmámorban úszó kormányzópárt emelvényére és fotóira, hogy ne árválkodjon ott egyedül a Fidesz-alelnök Pelczné Gáll Ildikó. (Bár tudjuk, őt nem zavarja, ha kevés a nő politikában.)

A hatalom árnyékában

A magyar vezető politikusok feleségeiről alig-alig tudunk valamit. A bulvárlapoknak csak kevesen állandó szereplői, és az egyéb tekintetben komoly hírportálok is legfeljebb csak azzal foglalkoznak, melyik feleség mit visel (és az jól áll-e neki), hogy néz ki a hányadik szülés után, vagy milyen a haja és mit szokott főzni.

A magyar politikusfeleségekről többnyire épp csak annyit tudni, hogy hogy hívják őket, mi a végzettségük. Hogy hol dolgoznak, mivel foglalkoznak, arról inkább csak azok kapcsán értesülünk, akikről megírta a sajtó, hogy vélhetően a férjük pozíciójától nem függetlenül nyertek el egy-egy posztot. Az előbbiek között gondolhatunk az államfő, Áder János feleségére Herczegh Anitára, aki férje megbízatása miatt jelenleg szünetelteti a bírói pályáját, illetve Orbán Viktor feleségére, Lévai Anikóra, aki már évek óta "hivatásos" politikusfeleség. Utóbbiak táborába tartozik a házelnök Kövér László felesége, aki tavaly (az otthonukat is adó városban székelő) szigetszentmiklósi járási jegyzőséget, vagy Szájer József EP-képviselő különélő neje, Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnökségét nyerte el. Az Országgyűlésben májustól is lesz egy képviselő-házaspár is: a jobbikos Novák Előd és Dúró Dóra munkahelye és pártja is közös.

Jótékonykodás, figyelemfelhívás

Az államfők, kormányfők feleségei ahogy ez tőlünk nyugatra szokás, amerikai mintára hagyományosan jótékonysági szervezetek, akciók, események támogatására használják a férjük révén rájuk irányuló közfigyelmet. A rendszerváltás után a köztársasági elnökök feleségei többé-kevésbé igyekeztek is megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Ők elsősorban a hátrányos helyzetű, vagy határon túli gyermekekkel, halasi csipkével, elesett és idős emberekkel foglalkoztak férjük elnöksége alatt.

A kormányfők nejeiről ezzel szemben 1998-ig alig tudtunk valamit, hisz szinte sosem jelentek meg a nyilvánosság előtt. Orbán Viktor volt az első, aki rendszeresen a felesége társaságában mutatkozott miniszterelnökként. Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára pedig az első volt, aki a szimbolikus ügyek segítésénél markánsabb szerepet is vállalt, ráadásul ő volt az egyetlen, aki kimondottan nőket érintő ügyeket karolt fel. Rákmegelőző kampányokhoz adta a nevét, és megosztó témákban is vállalta a véleményét: támogatta a gyes két évre csökkentését, és arra bátorította az anyákat, ne féljenek bölcsődébe adni a gyerekeiket.

Itthon a politikusfeleség nem lesz komoly aktivista

Ma ezzel szemben az ország első asszonyai, a magyar „first ladyk” leginkább csak politikusfeleségek és családanyák. Úgy látszik ez a két szerep van kiosztva számukra és tulajdonképp ez megfelel és elég nekik. Egy kis jótékonykodás, védnöki munka, nagyritkán ha muszáj, jöhet a bulvár, gyerekek gyertek ide, mosolyogjunk. Pedig a látszat ellenére ezek a nők vélhetően nem elhanyagolható befolyással rendelkeznek, csak mindez rejtve marad.

Az, hogy egy demokratikus ország vezetőjének párja aktív közéleti szerepet vállaljon, és nem csak a jótékonyság és az egészségmegőrzés szintjén, csak nekünk tűnik szokatlannak. Eleanor Roosevelt és Betty Ford a nők jogaiért küzdő aktivisták voltak. De nem ám csak akkor kezdték a politikai ügyekben való véleménynyilvánítást, amikor férjük hivatalba lépett, ahogy Hillary Clinton sem. Amerikában az elnökjelöltek feleségei is kampánybeszédeket tartanak, saját ügyeik vannak, befolyásuk az ország életére valós, és nem csupán otthon, a vacsoraasztalnál mondják el véleményüket. Itthon sem teljesen példátlan az ilyesmi: az ELTE-n hosszú évek óta pénzügyi jogot oktató, és az őt ismerők szerint valaha reménybeli politikusnak számító Dobrev Klára legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a pártelnök férje helyett ő tartott meg egy választási fórumot, hangos sikerrel. Ez Magyarországon sajnos gyakorlatilag példátlan eseménynek számít.

Számítana a szavuk

Szerintünk az ország első asszonyainak illene felvállalni olyan célokat, amelyeket a kevés nő hiányában a parlamentben nem szokás megvitatni (vagy amelyekben legalábbis elég erőtlen a nők és a nők érdekeiért kiálló férfiak hangja). A családon belüli erőszak törvényi szabályozásának ügye jó példa lehetne arra, hogy a politikusfeleségek szava bizony számított annyit, mint százezer tiltakozó (legalábbis a Fidesz frakcióvezetője szerint). Megfontolhatnák tehát néhányan, hogy kilépve a férjük árnyékából szerepet vállaljanak.

Az országnak, a nőknek egyaránt szüksége lenne rá, hogy a feleség szerepén túllépve a magyar "first ladyk" határozottan kiálljanak a nőkért, ha már úgy alakult, hogy ennek a néhány asszonynak a következő években vélhetően nagyobb befolyása és rálátása lesz az ország ügyeire, mint a tizenkilenc parlamenti képviselőnőnek együttvéve.

A képen szereplő nők, férjeik és a képek forrásai: Herczegh Anita (férje: Áder János), Lévai Anikó (férje: Orbán Viktor), Bekk Mária (férje: Kövér László), Dobrev Klára (férje: Gyurcsány Ferenc), Menus Gabriella (férje: Semjén Zsolt), Mesterházy Szilvia (férje: Mesterházy Attila), Lázárné Megyeri Zita (férje: Lázár János), Sántha Szilvia (férje: Varga Mihály), Rogán-Gaál Cecília (férje:Rogán Antal).

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.