Az ember, aki egyedül csinálja ki az egész amerikai jobboldalt

POLITIKA
2014 április 27., 18:17
comments 76

Valószínűleg péntek óta nem térnek magukhoz a gyönyörtől a Demokrata Párt stratégái Amerikában. Ha nekik kellett volna szándékosan csapdát állítani a jobboldal legnépszerűbb politikusainak, akkor sem tudtak volna ennyire hülyét csinálni belőlük.

Cliven Bundy történeténél semmi sem mutatja érzékletesebben, hogy az

ellenséged ellensége nem biztos, hogy mindig a barátod.

Pfuj, szövetségi állam

Az egyik fontos törésvonal az amerikai politikában a szövetségi kormány szerepe körül alakult ki. A republikánusok jellemzően minél kisebb, az emberek és a gazdasági szereplők életébe minél kevésbé beavatkozó kormányt képzelnek el. Többnyire az önkormányzatiságot támogatják akár városi, akár állami szinten, és a szövetségi kormány hatalmát minimálisra csökkentenék.

Persze sokszor opportunista és cinikus politikusokról beszélünk Amerikában is, akik rugalmasak az elvek tekintetében, ha pillanatnyi érdekük úgy kívánja, de a szöveg egészen biztosan az, hogy

szövetségi kormány = rossz, különösen, ha demokrata elnök ül a Fehér Házban.

A nevadai marhatenyésztő, Cliven Bundy tökéletes szimbólumnak tűnt a republikánusok számára.

Szorgos kisember vs vízfejű bürokrácia

Bundy marhákat tenyészt nevadai farmján. Miután sok száz állatot tart, ezért a saját földje nem elég arra, hogy a marhákat azon legeltesse. Ez nem ritka Amerikában,  a gazdák ilyenkor köztulajdonban lévő földekre viszik az állatokat.

photo_camera A szövetségi állam birtokában lévő földek az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok nyugati részén a legtöbb köztulajdonban lévő föld a szövetségi államé. Ezekről a területekről a Földhivatal (Bureau of Land Management) rendelkezik. Az állattartóknak engedélyt kell kérniük, hogy a földeket használhassák, és az ott legeltetett marhák száma alapján díjat kell fizetniük.

Az évek során a legeltetésre vonatkozó szabályok többször is változtak, jellemzően szigorodtak. Egyre hangsúlyosabban jelentek meg a környezetvédelmi szempontok.

Bundy 1993-ig gyakorlatilag ingyen legeltethet az állatait, de abban az évben jött a szigorítás.

Nevadában is korlátozták a legeltetést, részben azért, mert a marhák egy sivatagi teknősfaj élőhelyét veszélyeztették, és növelték a bozóttüzek kialakulásának valószínűségét. A Földhivatal  ugyan nem tiltotta meg Bundynak, hogy a szövetségi földeken legeltessen, de korlátozták, hogy hány állatot vihet oda, és elküldték neki az első számlát.

Bundy nem fizetett.

Húsz éven át tartó jogi csata kezdődött, amelyben a kormányzat megpróbálta behajtani az évről-évre növekvő legeltetési díjat, és eltiltani a farmert attól, hogy több marhát hajtson a szövetségi földre, mint amennyit a Földhivatal engedélyezett neki.

Márciusban előkerültek a fegyverek

tehen

Bundy 2014 tavaszára valamennyi ellene folyó pert elvesztette, és már több, mint 1 millió dollárral (224 millió forinttal) tartozott a Földhivatalnak. A legutolsó perben az a döntés született, hogy ha Bundy továbbra sem fizet, akkor elvehetik az állatait.

A férfi felhívást tett közzé, amiben védelmet kért a szövetségi kormány ellen. A következő hetekben összesen 1000 állig felfegyverzett önkéntes milicista érkezett Bundy nevadai farmjára, hogy "megvédjék" az állatokat a végrehajtástól.

Április 12-én, amikor a Földhivatal emberei rendőri kísérettel megpróbálták elvinni a marhákat a fegyveres milicisták útjukat állták, és a kormány embereinek vissza kellett vonulnia.

Az asszonyok lesznek a tűzvonalban

Bundy érvelése kb. annyi, hogy ő nem ismeri el a szövetségi kormány fennhatóságát, sőt létezését sem, ezért nem hajlandó fizetni. Az állami földek szerinte üresek, a legelő marhái senkit sem zavartak, vagy károsítottak meg. A hozzá csatlakozó, jellemzően szélsőjobboldali milicisták hasonló állásponton vannak.

Egyik vezetőjük, a volt arizonai seriff  Richard Mack azt mondta, hogy

"azt sakkoztuk ki, hogy a nőket állítjuk előre, szóval ha ezek a szakadár szövetségi ügynökök elkezdenek lövöldözni, akkor a tévében azt fogják mutatni az egész világon, hogy nőkre lőnek."

Tényleg.

Úgy nézett ki, hogy az ügy mindenkinek jól jön

Március óta vezető republikánusok, köztük a 2016-os elnökjelöltségre is eséllyel pályázó politikusok is kiálltak Bundy mellett. Rand Paul, Dean Heller, Ted Cruz és Rick Perry is arról beszéltek, hogy a farmer igazi hazafi, hogy a szövetségi kormány túlreagálja a helyzetet, és hogy a legeltetési díjak rendszerén változtatni kell.

Bundy viselkedése  ugyan szélsőségesnek tűnhet, de az ügyében szinte minden benne van, ami a republikánusoknak kedves.

A vízfejű washingtoni bürokrácia valami sosem látott sivatagi teknősfaj érdekében hátrányos helyzetbe hozza saját polgárait. Egy alapvetően szabálysértés kategóriájú ügyben fegyveres ügynököket küld, hogy néhány marhát elszállítsanak. A demokrata politikusok terroristaként beszélnek amerikai állampolgárokról csak azért, mert a gyülekezéshez és a fegyvertartáshoz fűződő jogaikat gyakorolják.

A politikusok mellett a Fox News nevű jobboldali tévécsatorna is Bundy védelmére kelt. Az amerikai Bayer Zsoltnak számító Sean Hannity hetek óta szinte minden műsorában beszámolt az ügy állásáról, Bundy és követői rendszeresen megszólaltak nála.

Eközben a demokraták is dörzsölhették a kezüket, mert politikai ellenfeleik egy teljesen egyértelműen szélsőséges őrült mögött sorakoztak fel. A tévében minden nap méteres puskákkal rohangászó "milicistákat" lehetett látni, akik egészen egyszerűen egy törvénysértő marhatenyésztőt akartak megvédeni, akár erőszakkal is. Szóval könnyű volt azt a képet beállítani, hogy a jobboldali politikusok szélsőségesek, a mérsékeltek egyetlen lehetséges választása pedig a Demokrata Párt. Ahogy Hannity napról napra védte Bundyt úgy a Daily Showban Jon Stewart naponta csinált hülyét belőle.

A niggereknek jobb volt a rabszolgaság

A március óta tartó balhé pár napja a lehető legkevésbé váratlan fordulatot vette.

Bundyról felkerült az internetre ez a videofelvétel.

A marhatenyésztő konkrétan olyan dolgokat mond, mint amikkel a legsötétebb rasszistákat szokás karikírozni. Ezt:

"Hadd mondjak el még egy dolgot a niggerről. (...) Alapvetően segélyen élnek. Mit csinálnak? Elvetetik a gyerekeiket, és börtönbe küldik a fiataljaikat, mert sosem tanultak meg rendesen gyapotot szedni. Sokat gondolok rá, hogy jobb volt nekik rabszolgaként. Akkor szedegették a gyapotot, volt családi életük, csinálgatták a saját dolgaikat. Most jobb nekik segélyen? Nem kaptak több szabadságot. Ma kevésbé szabadok."

Aztán egy nappal később sikerült még tovább javítania a helyzetén. Azt mondta, hogy ha az ember nem mondhatja ki a

nigger vagy a rabszolga szavakat anélkül, hogy rasszistának ne nevezzék, akkor Martin Luther King nem végezte el rendesen a dolgát.

Ezek után persze minden olyan támogatója, aki a következő hétnél tovább tervezi a közéleti karrierjét, fénysebességgel hátrált ki mögüle. Beleértve valamennyi republikánus politikust és televíziós kommentátort, akik többek közt

  • gyomorforgatónak,
  • utálatosnak
  • és vállalhatatlannak nevezték korábbi szövetségesük szavait.

A politiconak így beszélt egy aktivista a történtekről:

"Ez egy óriási győzelem, amit a konzervatívok tálcán kínáltak a baloldalnak. Ha legközelebb valaki szót emelne a legeltetési díjak vagy a szövetségi kormány túlhatalma ellen, akkor azonnal ráégetik majd az emberre, hogy ő biztosan Bundy támogatója."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.