Egymilliárdos beruházással hozta Magyarországra a cégét, de nem találja a világhírű szakembergárdát

oktatás
2014 április 28., 06:46
comments 100

Nincs egyszerű helyzetben az az európai cég, amelyik a kiemelkedő szaktudású magyar szakembergárda kormányzati ígéretére idetelepítette a cégét. Stefan Körmendi, a német Europakraft GmbH magyar származású tulajdonosa például egymilliárd forintos beruházással telepített Nagytarcsára egy gyárat, hogy aztán egyáltalán ne találjon megfelelően képzett munkaerőt.

Amúgy hegesztőket és CNC-forgácsolókat keres.

A felvételkor a jelentkezők egy egyszerű tesztfeladatot kaptak. Össze kellett hegeszteniük két csövet.

10-ből 9 elbukott.

Körmendi tapasztalatai szerint a szakmunkás végzettségüket papírral is igazolók 90 százaléka "képtelen a szakmához kapcsolódó tevékenységeket önállóan elvégezni", például:

  • műszaki rajz alapján fém- vagy csőszerkezetet összeállítani;
  • nem tudják, milyen furat kell egy M8-as menetnek;
  • úgy néznek a vetületi rajzra, mintha először látnának ilyet.

A baj azzal lehet, hogy a szakmunkásképzősők többsége még életében nem hegesztett, mert az iskoláknak nincs pénzük gázpalackra. A másik probléma, hogy a jelentkezők számottevő része gyorstalpalón lett átképezve pékből, cukrászból, vagyonőrből.

Ha pedig valaki megfelel a vizsgán, az azonnal indulna külföldre, mert bár Körmendi cégénél is megkeresnének nettó 300 ezer forintot, külföldön kétszer ennyit is kaphatnak. Ezért most a nagytarcsai telep nem is tud munkákat vállalni, mert nincs 15 képzett hegesztőjük sem. (Via Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.