John Kerry egy mondatba szerkesztette az apartheidet Izraellel

2014 április 28., hétfő 11:55
87

[caption id="attachment_156280" align="aligncenter" width="760"]Uriel Sinai/Getty Images Uriel Sinai/Getty Images[/caption]
Ha nem születik meg hamarosan a független Palesztina, akkor Izrael "apartheid-ország lehet", mondta John Kerry pénteken egy zárt ajtók mögött tartott konferencián, melynek jegyzőkönyve mára kiszivárgott. És ebből a mondatból jóféle botrány is lett.

Jogosan, mert ha tényleg ezt mondta volna, az elég nagy marhaság volna. Mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem egészen ezt mondta, hanem azt, hogy ha Izrael magába olvasztaná a palesztin területeket, akkor vagy megszűnne az állam zsidó jelege, vagy az arabok másodrendű állampolgárok lennének, ilyen értelemben lenne apartheid.

Az apartheid amúgy Dél-Afrikában volt az országot a kilencvenes évekig irányító fehér elit politikája volt, aminek két alapvető eleme közül az egyik a népesség bőrszín szerinti teljes elkülönítése, másrészt a fekete népesség szabad mozgásának és állampolgári jogainak korlátozása volt.

Izraelben viszont az állam eredeti területén élő arabokat nem korlátozzák jogaikban vagy mozgásukban - bár tény, hogy a palesztin önkormányzatú megszállt területek palesztin lakói korlátozottan mozoghatnak csak Izraelben.

Az apartheides hasonlat ellen 2011-ben az a Richard Goldstone is érvelt, aki régebben a dél-afrikai alkotmánybíróság egyik bírája volt, a 2008-2009-es gázai háborúról írt jelentése után pedig Izrael-párti elfogultsággal aligha vádolható. Szerinte az, aki Izraellel kapcsolatban apartheidet emleget, nem szolgálja, hanem inkább ellehetetleníti a békefolyamatot.

Barack Obama maga is elutasította korábban a hasonlatot. "Kétségtelen, hogy Izraelnek és Palesztínának nehéz kérdéseket kell rendezniük, hogy elérjék céljukat, a békében egymás mellett élő két államot, de egy apartheidhez hasonló, érzelmileg túltöltött, történelmileg pontatlan szó bevetése nem segít ebben" - mondta.

Az exelnök Jimmy Carter úgy gondolja, ő is azért esett ki Obama kegyeiből, mert 2007-es könyvének a Palesztína: Béke vagy apartheid címet adta. Így akár az is előfordulhat, hogy Kerry talán a békefolyamat sikertelenségi frusztrációjában elejtett mondatával ki is zárta a siker lehetőségét. Legalábbis az amerikai politika befolyásos zsidó lobbicsoportjai kivétel nélkül tiltakoznak kijelentése miett. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt