Kizárólag megújuló energia működtethet egy egész szigetet

A spanyol partoktól pár száz kilométerre fekszik egy apró sziget. A Kanári-szigetek egyik apró szigetéről, Hierróról van szó. A 278 négyzetkilométeres sziget hamarosan egy izgalmas kísérlet helyszíne lesz.

Kutatók és mérnökök, a sziget lakosaival együttműködve öt óriási szélturbinát építettek, mellé pedig egy hatalmas tározót, és három vízsótlanító üzemet, ami pedig ivóvizet fog előállítani a tengervízből.

via Wikimedia/Erik Streb

Olyan hálózatok már léteznek, melyek sok szélenergiát használnak, de még a leginkább szélre hagyatkozó rendszerekbe is használnak néha egyéb energiaforrást. A 75 millió dolláros projekt júniusra lehet kész, és ez lesz a világ első olyan megújuló energiára épülő rendszere, ami kizárólag csak szelet használ.

Jelenleg dízelgenerátorokkal tudják biztosítani, hogy a sziget tízezer lakója áramhoz jusson, de ez viszont drága és környezetszennyező. A turbinákkal ez kiváltható lesz, az igazi újdonság viszont, hogy a fel nem használt energiát tárolni is fogják.  A tároló, mint egy elem, képes lesz raktározni a turbinákból érkező energiát.

A kráterbe épített technológia ( IDOM Internacional)

A szélturbinákból érkező felesleges energia képes lesz arra, hogy vizet pumpáljon a tározóba, amit egy 700 méterrel a tengerszint felett fekvő vulkanikus kráterben alakítanak ki. Amikor pedig nincs elegendő szél, a vizet leeresztik majd egy alacsonyabban fekvő tárolóba, ezzel elektromosságot termelve.

Ilyen elven működő vízerőmű létezik már a világban több helyen is. Ami itt újítás, az a rendszer, hogy az egész szigeten csak megújuló energia keringhet majd. (via Motherboard)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.