Ma este kezdődik a szúnyogirtás a Balatonnál

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az időjárás miatt még kérdéses, hogy sikerül-e befejezni az irtást a május elsején, csütörtökön kezdődő hosszú hétvégéig, ami alatt nem irtanak. 

A múlt heti felmelegedés után nőtt a szúnyogok száma a Balaton környékén, a csípések száma meghaladta az óránkénti 30-50-et (ezt konkrétan úgy mérik, hogy kiáll egy ember, és csípeti magát a szúnyogokkal). Ilyenkor már elrendelik a kémiai irtást, de erről 3-5 nappal előbb értesíteni kell a méhészeket.

Idén az enyhe tél miatt sok életképes szúnyoglárva maradt, amit már egy biológiai beavatkozással hatékonyan sikerült gyéríteni április elején. Az első kémiai irtás vasárnap indult volna, de elmaradt, mert fújt a szél, és az is kérdéses, hogy sikerül-e hétfőn este megkezdeni a munkát. Az irtás akkor a leghatékonyabb, ha este végzik.

Ha megfelelő az időjárás, két este alatt végig tudják permetezni a Balaton környékét. Ha  nem sikerül a munkát május elsejéig elvégezni, akkor elhalasztják.

Az állam idén 50 millió forinttal támogatja a balatoni szúnyogirtást , és hasonló nagyságrendű összeget adnak össze az érintett önkormányzatok, amely elég lesz a szükséges beavatkozásokra. Idén három biológiai és öt kémiai irtást terveznek a Balatonnál.

(MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.