Másodfokon is börtön jár a volt szlovén miniszterelnöknek

2014 április 28., hétfő 18:49
8

A szlovén fellebbviteli bíróság megerősítette hétfőn a Janez Jansa ellen korábban kimondott ítéletet. A volt szlovén kormányfőt egy korrupciós ügy miatt kétévi letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Jansát, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) volt kormányfőjét bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől. Első fokon 2013 júniusában ítélték el, de Janza fellebbezett.

Két másik vádlottat, Ivan Crnkovic üzletembert és Tone Krkovicot, a szlovén hadsereg tábornokát 22 hónapi letöltendő börtönbüntetésre és fejenként 37 ezer eurós (11 millió forint) pénzbüntetésre ítéltek, amelyet Janzának is ki kell fizetnie.

Jansa még tavaly, az elsőfokú ítélet után (JURE MAKOVEC / AFP)

A Patriával 2006-ban aláírt, 278 millió eurós szerződés 135 páncélozott jármű szállítására vonatkozott. Janez Jansa nem egészen egy éve kényszerült lemondani a kormányfői tisztségről más korrupciós vádak miatt.

Utódja Alenka Bratusek, a balközép Pozitív Szlovénia vezetője lett, akitől pártja pénteki kongresszusán megvonta a bizalmat, és helyette Zoran Jankovic ljublanai polgármestert választották a párt élére. Bukása előre hozott választáshoz és újabb mély belpolitikai válsághoz vezethet az országban.

Bohut Pahor köztársasági elnök a Patria kenőpénz-ügyben meghozott ítéletre reagálva közölte: a bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. A politikai pártok álláspontja azonban megoszlott volt a bírósági döntésnek a szlovén belpolitikára gyakorolt várható hatásával kapcsolatban.

Az ellenzéki Szlovén Néppárt (SLS) vezetője, Franc Bogovic szerint az ítéletnek messzemenő következményei lesznek, az ország politikai térképe átrajzolódóban van az utóbbi napokban. A pártvezető szerint a soron következő választásokra mind a jobb-, mind a baloldalon történtek – az ítélet csakúgy, mint a Pozitív Szlovénia kongresszusának pénteki döntése – befolyással lesz.

Rihard Braniselj, a Polgári Lista parlamenti képviselője viszont úgy vélte, hogy az ítéletnek nem lesz politikai következménye. Szerinte az SDS aligha adja fel a vezetőjét, és listája élén vele indul a választásokon, ugyanannyi szavazatot nyerve, mint máskor. A szlovén törvények ugyanis nem tiltják elítéltek indulását a választásokon. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt