Kambodzsában milicisták támadtak a május elsejei ünneplőkre

A biztonsági erők azután indítottak támadást, hogy a tüntetők befejezték a tüntetési tilalom ellenére megtartott május elsejei gyűlésüket.

Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrséget segítő polgári alakulat botokkal felszerelt tagjai (akiket a kormány gyakran bevet tiltakozások szétverésére) ütlegelni kezdték a munka ünnepi megmozdulás résztvevőit, miután a beszédeket tartó ellenzéki vezetők elhagyták az esemény helyszínét.

Áldozatokról egyelőre nem tudni.

(TANG CHHIN SOTHY / AFP)

Az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (KMNP) aktivistái és mintegy ezer gyári munkás gyűlt össze előzőleg a május elsejei engedély nélküli rendezvényre a phnompenhi Szabadság parkkal szomszédos utcákban, miután a parkban tilos minden tüntetés.

A tüntetési tilalmat januárban léptették életbe a kambodzsai fővárosban, miután munkástüntetések sorozatán követelték a minimálbérek emelését, és a tavaly júliusi parlamenti választások eredményének meghamisításával vádolták a Hun Sen vezette kormányt.

A rendőrség január 3-án tüzet nyitott az erőszakos zavargást kezdő textilmunkásokra, legalább három tüntető meghalt. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.