Komoly egészségügyi fenyegetést jelentenek az antibiotikum-rezisztens baktériumok

Globális egészségügyi fenyegetést jelent az antibiotikumokra rezisztens baktériumok terjedése. Ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése állítja, ismét.

A 254 oldalas jelentés az első, amiben a WHO ennyire alaposan elemezte a kérdést. Az alapproblémának a világszervezet is az antibiotikumok helytelen használatát tartja. Az, hogy recept nélkül szerzett antibiotikumot, vagy pedig a receptre felírt antibiotikumot az orvos által meghatározott időnél rövidebb ideig szedjük, okozhat olyan mutációkat a baktérium törzsében, melyek ellenállóvá tehetik a gyógyszerrel szemben.

A WHO egészségbiztonságért felelős igazgató-helyettese, Keiji Fukuada szerint fel kell készülnünk a poszt-antibiotikus érára, amikor kisebb sérülések és gyakori fertőzések, melyekre évtizedek óta ismertünk gyógymódot, ismét gyilkolhatnak majd.

Ha nem történik jelentős változás nagyon rövid időn belül az antibiotikummal kapcsolatos szokásokban, akkor évtizedek tudományos eredményei tűnhetnek el az egészségügyből.

A jelentés arra is figyelmeztetett, hogy a rezisztens törzsek által megbetegedett emberek tovább lesznek betegek, és megugrik a halálozás esélye is.

Arról, hogy a helytelen gyógyszerhasználat mellett mi okozza még a rezisztens baktériumok terjedését, illetve hogy mindez hogyan érintheti a magyar egészségügyet, itt írtunk hosszabban. (via WSJ)