Megdöbbentő adat: a magyarok négyötöde EU-párti

politika
2014 május 08., 11:31
comments 32

Április 24-e óta lehet kitölteni azt az összeurópai kérdőívet, amit a Soros György féle OSIFE (ez a Nyílt Társadalom Alapítvány európai kezdeményezése) indított az európai polgárok szavazati szándékának felmérésére.

Erről a tesztről beszélek:

Az elmúlt két hétben Európa-szerte 220 ezren töltötték ki, a legtöbben Angliában - az Egyesült Királyság más részeiben huszadannyian se. Magyarországon 3665 kitöltő volt.

Ők az első eredmények szerint elsöprő többséggel EU-pártiak:

80,2 százalékuk nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy az EU-tagság káros volt Magyarországnak.

Ezzel a magyarok messze a leglelkesebb támogatói az EU-nak a teszt eddigi eredményei alapján.

Ennek persze egyszerű oka lehet az is, hogy bár a tesztet bármelyik weboldal embedelheti, a jobboldali sajtó nem tette meg ezt - vagyis a válaszadók köre nem igazán reprezentatív.

Egyelőre abban is nagy a szórás, hogy melyik országban hányan töltötték ki a tesztet. Például Észtországban 9744-en, míg a földrajzilag és kulturálisan is közeli Finnországban csupán 993-an. A Magyarországgal azonos méretű Csehországban tízezernél is többen, a kb. feleakkora Dániában 499-en.

Azaz, az eredmények nem feltétlenül tükrözik a valóságot - a magyarok elsöprő EU-pártisága legalábbis gyanús -, de bizonyos trendek így is kirajzolódnak.

Angliában például elég nagy a minta, és a támogatók-ellenzők 36:41-es aránya is reálisnak tűnik.

Ahogy az is, hogy Spanyolországban és Görögországban, amiket elég keményen sújtott az európai adósságválság, szintén elég magas az EU-ban csalódottak aránya. (Címlapkép: Merlijn Hoek / Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.