Ukrajna az orosz gáz szorításában: csak annyit kapnak amennyit előre fizetnek

külföld
2014 május 08., 16:05
comments 61

Ukrajna nem fizette ki időre Oroszországnak az áprilisban szállított földgáz árát, gázszámla-tartozása így tovább nőtt, jelezte a Gazprom. Az összeg nem csekély,

a márciusi 2,2 milliárd dollárról április végére 3,508 milliárd dollárra emelkedett.

Ukrajna továbbra is Európából, Lengyelországon és Magyarországon keresztül vásárolja a földgázt. Csak Magyarország felől napi 14 millió köbméter gáz megy keletre. Kijev számos esetben fizetett késedelmesen a múltban következmények nélkül, de 2008-2009, illetve 2005-2006 telén az árvita odáig fajult, hogy leállt az orosz gáz szállítása Európába Ukrajnán át. A két ország közötti megállapodás értelmében Ukrajna a gázszállítás ellenértékét minden hónap 7-ig fizeti ki. Oroszország áprilistól csaknem duplájára emelte az Ukrajnának szánt földgáz árát, ami ezer köbméterenként így 485 dollár lett, miközben az európai fogyasztók átlagosan 370-380 dollárért kapják. Közben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán utalta át az ukrán központi bank számlájára a Kijevnek, a két évre szóló, 17 milliárd dolláros segélycsomag első, 3,19 milliárd dolláros részletét. A segélycsomag egy részét a rendezetlen gázszáma kiegyenlítésére, illetve későbbi energiavásárlásokra fordíthatja az ukrán állam.

Közben Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy elfogyott a türelmük. Csak annyit szállítanak a jövőben, amennyit Ukrajna kifizet előre. Az intézkedés júniustól lép életbe, azaz ha Ukrajna júniusban orosz földgázhoz akar jutni, annak ellenértékét legkésőbb május utolsó napjáig át kell utalnia.

photo_camera REUTERS/Baz Ratner

Május elején Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter azt mondta, hogy hamis az az orosz állítás, miszerint  3,5 milliárd dollár a kifizetetlen ukrán gázszámla. Állítását azzal támasztotta alá, hogy Ukrajna többször jelezte: nem ért egyet a drasztikus áremeléssel, de továbbra is hajlandó fizetni az április előtti, azaz az ezer köbméterenként 268,5 dolláros árat. Ha ezt Moszkva elfogadná, azonnal utalnának. Prodan jelezte, hogy a kijevi kormány a stockholmi nemzetközi választott bírósághoz fordul a Gazprommal szembeni árvita miatt. (MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.