Gulyásoligarchák ülnek Magyarországon

gazdaság
2014 május 12., 07:08
comments 8

A BBC Európa elmúlt 25 évét feldolgozó sorozatában ír a Graphisoft alapító Bojár Gáborról, aki a rendszerváltáskori magyar gazdaságról nyilatkozik. Bojár elmondja, hogy hiába volt nehéz hozzáférni útlevélhez, vagy tőkéhez a nyolcvanas években, de tehetségekben sosem volt hiány.

Mindig arra törekedtem, hogy a nálam jobb embereket alkalmazzam.

A Graphisoft még 1982-ben alakult, később az egyik legsikeresebb magyar vállalat lett, jelenleg háromszáz főt foglalkoztatnak. Bojár szembement azzal a szocialista vezetési modellel, hogy

a főnököm nem lett attól boldogabb, hogy én jó voltam valamiben. Csak elkezdte félteni az állását.

Bojár szerint a rendszerváltás során az emberek felismerték, hogy nagy baj van a politikai és gazdasági szisztémával. A hozzá nem értés miatt omlott az össze. A BBC írásában még megszólal Mátyás László közgazdász is, aki a CEU-n tanít. Mátyás kiemeli, hogy bravúr a költségvetés három százalék alatti hiánya és a munkanélküliség 8 százalékos értéke is az uniós átlag alatt van. De Magyarország nagy problémája a

gulyás oligarchák,

egy kicsi csoport, akik erősen befolyásolják a gazdaságot és a politikát.

Úgy viselkednek, mint egyes ágazatok monopóliumai: gátolják a versenyt.

Mátyás szerint a privatizáció egy eredendő bűn volt, mert azok kerültek még jobb helyzetbe, akik már amúgy is jól álltak.

Ha csak azt várja az ország, hogy az EU vagy állam megmentse, az bukáshoz vezet, mint ahogy a Tervgazdaság megbukott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.