Tudományos áttörés: aki hülye, azon az igazság sem segít

Egészségügy
2014 május 12., 10:30

A 444 is írt már többször arról, hogy a védőoltásokat elutasító szülőknek köszönhetően egyre több az olyan járvány, amelyről azt hittük, már túllépett rajta az emberiség. Most kiderült, hogy a mindenféle sarlatánságokra hivatkozva saját és mások gyerekeit is veszélyeztető szülőkön

az sem segít, ha tütelmesen elmagyarázzák nekik a tudományos tényeket.

Egy amerikai kutatócsoport arra volt kiváncsi, sikerül-e jobb belátásra bírni azokat a szülőket, akik azért nem oltatják be gyermeküket, mert hisznek abban a hazugságban, hogy az autizmust okozhat. Ennek tesztelésére fogtak egy rakás szülőt, akik otthon nevelik gyerekeiket, és egy részüknek elmagyarázták, hogy nem, a védőoltások nem okoznak autizmust.

Meglepő módon a tényekkel szembesített szülők el is fogadták azokat. Azonban ezek után sem voltak hajlandóbbak gyerekeiknek beadatni a józan ész által megkívánt védőoltásokat. A kutatócsoport szerint azért, mert pont úgy reagáltak, ahogy a legtöbb ember, amikor a meggyőződésüket tényekkel cáfolják: más kifogásokat kerestek, amivel fenntarthatták hitüket.

A védőoltásokat ellenzőket semmilyen hagyományos propagandaeszköz nem hatotta meg. Sem a felvilágosítás arról, hogy milyen betegségeket kaphatnak el gyerekeik, ha nem oltják be őket, sem ezek a betegségek drámai hangvételű részletezése, sem beteg gyerekek sokkoló képei.

Az amerikaiak elég gyenge lábakon álló következtetése szerint a megoldás az lehet, ha a babonás szülők felvilágosítását háziorvosukra bízzák, mert a szülők őket tartják a legmegbízhatóbb egészségügyi forrásuknak. Nyilván már a következő kutatásukat tervezik, amiben azt tárhatják fel, hogy fordultak el háziorvosaiktól a korábban csak a védőoltásokat elutasító szülők. (via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.