HPV-oltás kinek van?

egészség
2014 május 18., 09:52

Szeptembertől Magyarországon minden 12-13 éves lány ingyenesen megkaphatja a méhnyakrák és más rákos megbetegedések egyik legfőbb okozójaként számontartott humán papilloma vírus két legveszélyesebb törzse elleni oltást. A HPV elleni oltást ősztől minden ilyen korú lány szüleinek fel kell ajánlani, és mind a vakcina, mind a beadatása ingyenes lesz.

A méhnyakrák Magyarországon a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, és az előfordulása jócskán meghaladja az európai uniós átlagot. Magyarországon évente körülbelül ezer beteget diagnosztizálnak, és négyszázan nem tudják legyőzni a betegséget. Ma még háromszor annyi nő hal meg méhnyakrák miatt hazánkban, mint más európai országokban.

Mindenkinek rendszeresen el kellene járnia a szűrésre

Amellett, hogy itthon is tapasztalható idenkedés az újabb oltások bevezetése miatt, és a beoltott nőknek is ajánlott szűrővizsgálatokra járnia, mégis nagyon sok magyar nő egyáltalán nem jut el a nőgyógyászati vagy újabban akár a védőnői rendelőkbe.

Pedig a hosszú idő alatt kialakuló elváltozásokat egy egyszerű, de legalább háromévente egyszer elvégzendő, mintegy tíz percet igénylő szűrővizsgálattal lehet csak időben felfedezni. A szűrést nőgyógyász és védőnő is végezheti, háromévente ingyenes, és csak minimális kellemetlenségekkel jár, mégis a megbetegedési és a halálozási adatok szerint nagyon sok magyar nő még mindig nem megy el a vizsgálatokra. Az okok nem ismertek, de minden bizonnyal nem feledékenységből, hiszen a 25 évesnél idősebb nők behívót kapnak, ami emlékezteti őket a szűrés esedékességére és ingyenességére.

A magyar nők jelentős része nem nem végeztet szűrővizsgálatot. Sokan lehetnek közöttük olyanok, akik még csak nem is hallottak sem a HPV-ről.

A védőoltás elsősorban az ő számukra lehet életmentő. És miért a kislányoknak adják? Azért, mert a vakcinát leghasznosabb még a nemi élet megkezdése előtt beadatni, ugyanis a legkönnyebben épp a fiatal lányok fertőződnek meg a vírussal. „Ha a gyermek még szexuálisan érintetlen korban kapja meg az oltást, és felnőttként rendszeresen részt vesz méhnyakrákszűrésen, 93 százalék eséllyel nem fog méhnyakrákban szenvedni” – nyilatkozta korábban az Origónak dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgató-helyettese.

Persze mondhatjuk, hogy a mi lányunk (ahogyan természetesen mi magunk is), jómódban, egészségben, kifogástalan higiéniai viszonyok között éli majd le az életét, jár majd nőgyógyászhoz rendszeresen, meg aztán nem lesz "olyan" lány, aki fűvel-fával összefekszik majd, mi sem tesszük. Nem is kezdi majd fiatalon a szexet, és isten ments, dehogy szül húszéves kora előtt. Aki tökéletesen biztos abban hogy a lánya élete így alakul majd, az megnyugodhat, az ő lánya nem tartozik egyik magasabb kockázatú csoportba sem.

De az, ha valaki nem magas, csak átlagos kockázatú csoport tagja, az még mindig nem garancia arra, hogy az illetőt nem fertőzheti meg, és nem betegítheti majd meg a vírus, és azt sem zárható ki, hogy a fiunk védett lesz a férfiaknál elsősorban szájüregi rákokat okozó vírus ellen. Kivéve, ha őt is beoltattuk.

Sokhelyütt vezető halálokká vált a méhnyakrák

A világon sokhelyütt már évek óta meggyőző eredményekkel zajlanak az ingyenes oltási kampányok (ha a megrögzött oltásellenesek kampányait, és a hatékonyan terjedő rémhíreket nem számítjuk ide). Az eddig beadott 170 millió adag szérum minden hisztériakeltés ellenére valójában nem okozott komolyabb mellékhatások, ellenreakciókat.

A vallásos szervezetek kezdeti idegenkedése után mára az is kiderült, az oltás nem felbujtás a szexre.

A világ legszegényebb országaiban a nők körében a méhnyakrák mára vezető halálokká vált: évente 275 ezer nő hal meg. Pedig a kór lassan, 8-10 év alatt alakul ki, és ha időben felismerik, szinte száz százalékban gyógyítható. A betegek nagy része pedig nem csak ebben az egy betegségben szenved: az immunrendszert puszító HIV- vírus és a HPV együtt végzetes párost alkotnak.

Az amerikai kontinens húsz országában a lányok négyötöde kapta meg már az ingyenes védőoltást a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet márciusi jelentése szerint. Ennek köszönhetően az Egyesült államokban a HPV 16-os és 18-as törzse okozta fertőzések a két lépésben beadott oltásoknak köszönhetően a felére csökkentek. Egy brit vizsgálat szerint az oltást idejekorán megkapott 16-18 éves lányok között a legalacsonyabb a fertőzöttek aránya, míg korábban épp az ő korosztályuk volt legnagyobb arányban fertőzött. Annak pedig, hogy 19-ről 6 százalékra csökkkent a fertőzött lányok aránya, az egészségügyi szakértők szerint közegészségügyi eredményei is vannak, hiszen az egész fiatal nemzedék átoltottsága védelmet ad azoknak is, akik bármilyen ok miatt nem kapták, vagy kaphatták meg a védőoltást.

A HPV oltás tehát már most életeket ment. Elsősorban a világnak azon a tájain nélkülözhetetlen a szerepe ebben, ahol a nők nem jutnak hozzá a rendszeres nőgyógyászati ellátáshoz, vagy pedig vallási, kulturális vagy egyéb okokból, esetleg a rossz szociális helyzetükkel összefüggésben nem vizsgáltatják meg magukat rendszeresen.

Habár az oltás mellett is fontos hangsúlyozni a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát, de nem dughatjuk a fejünket a homokba: nagyon sok nő egész életében - talán a terhességeit leszámítva - csak nagyritkán megy el bármilyen szűrővizsgálatra. Pedig a kockázat mindannyiunk életében jelen van, legyünk akár fiatalok, akár már idősebbek.

Az új, kötelezően ajánlott oltással a két legtöbb rosszindulatú megbetegedést okozó vírustörtzs ellen védettséget adhatunk a lányainknak. A többire ott a szűrővizsgálat...

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.