Maga gluténérzékeny? Van egy jó (rossz?) hírem!

Egészségügy
2014 május 18., 07:12
comments 99

Peter Gibson, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója volt az, aki 2011-es tanulmányával megalapozta a gluténérzékenység, mint betegség elméletét. Most ugyanő egy újabb kutatással igazolta, hogy gluténérzékenység márpedig nincs.

A helyzet persze nem ilyen egyszerű. Mielőtt bárki megsértődne:

lisztérzékenység van.

ismétlem:

a lisztérzékenység létező, mi több, életveszélyes betegség.

Gibson most csak azt bizonyította, hogy a lisztérzékenységtől független gluténérzékenység valójában nem létezik.

Gibson azért kezdett kételkedni saját, 2011-es kutatási eredményeiben, mert a glutén minden normál étrendnek alapeleme. Ha pedig ilyen széles körben elterjedt, hogyan okozhatna érzékenységet, pláne olyan arányban, amilyen arányban gluténérzékenynek vallják magukat az emberek.

Csak egy példa: az Egyesült Államok népességének 1 százaléka lisztérzékeny, de 18 százaléka eszik gluténmentesen.

Gibson 37, saját bevallása szerint gluténérzékeny alanyt tesztelt. Több menüt is összeállított, közte gluténban gazdag és teljesen gluténmentes ételeket is.

A vizsgálati eredmények alapján az alanyok mindegyik ételtől rosszul voltak, függetlenül attól, hogy sok, kevés, vagy semennyi glutén volt-e bennük.

"Első tanulmányunkkal szemben most azt találtuk, hogy a glutén abszolúte semmilyen reakciót nem vált ki az emberi szervezetben". Ezt a megállapítását azóta egy másik tanulmány is megerősítette.

Úgyhogy nyugodtan egyenek glutént, már ha nem lisztérzékenyek. Ha lisztérzékenyek, akkor

kérem, ne!

(Via Business Insider, Jezebel. Címlapkép: Marco Bernardini / Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.