Egy orosz vírus annyira lebénította a belga külügy rendszereit, hogy napokig útlevelet sem lehetett igényelni

Mi már március végén figyelmeztettük, hogy az oroszok hackerek támadhatják meg az európai online infrastruktúrát, ha tovább folytatódik a konfliktus Ukrajnában.  A belga Külügyminisztériumban viszont vagy nem olvasnak 444-et, vagy nem vették elég komolyan a posztunkat.

A lényeg, hogy a múlt hét második felében egy olyan orosz vírust kaptak be, ami napokra lebénította a munkát.

A program Uroburost néven fut. A Bloomberg szerint múlthéten gyakorlatilag teljesen leállt miatta a belga külügy online rendszere. A hivatalnokok nem fértek hozzá saját emailjeikhez sem, nem lehetett sem útlevelet, sem vízumot igényelni. A miniszter, Didier Reynders arról beszélt, hogy nem csak náluk, de egész Európában érezhetően több lett a kibertámadás.

Az Uroburost a G-Data nevű német vírusírtó cég szerint Ukrajnával kapcsolatos adatokra is vadászik. Összetettsége miatt valószínű, hogy nem egy magányos zseni, hanem egy állam készítette. Feltehetően az orosz titkosszolgálat valamilyen kapcsolt részre.

A legszomorúbb az egészben, hogy ennek a programnak egy korábbi verziója 2008-ban már okozott gondokat Amerikában. Akkor egy közel-keleti katonai bázison dugott be valaki egy fertőzött pendriveot egy gépbe, és a vírus onnan indulva jutott be a védelmi minisztérium hálózatába. Gyakorlatilag erre, a 2008-as támadásra adott válaszként hozták létre az Egyesült Államok Kiberhadtesét 2009-ben. Viszont hiába lett akkor óriási botrány a vírus miatt, Európában nem sokat foglalkoztak a dologgal, így az akkorihoz nagyon hasonló módszerekkel tudták most a támadók megbénítani a belga külügyet.

Ön ne járjon úgy, mint ők, védekezzen az orosz (és nem orosz) hackerek ellen!