5 dolog, ami nem stimmel Kovács önéletrajzi interjújában

POLITIKA
2014 május 22., 14:53
comments 25

Kovács Béla ma a kórházban adott interjút egy jobbikos lapnak. Ebben beszélt családjáról, tanulmányairól, a Japánban és Oroszországban eltöltött éveiről, a katonaságról, és az ausztriai vállalkozói éveiről. Most röviden összefoglaljuk, mi az, ami biztos nem stimmel a sztoriban.

1. Második lett a csapata a japán nemzeti focibajnokságon

Kovács állítja: itthon válogatott atléta volt 1974 és 1976 között, majd Tokióban, a japán nemzeti bajnokságban focizott a Tokyo Lions csapatában. Azt állítja, hogy el is törte a lábát, de a bajnokságban második helyen végeztek.

Ehhez képest az igazáság:

  • 1979-ben és 1981-ben egy tokiói csapat lett a bajnokság második helyezettje, de ezt akkor Yomiuri Nippon FC-nek hívták, 2001-ben keresztelték át Tokyo Verdyre
  • A másodosztályban a Yomiuri 1975-ben és 76-ban is ezüstérmes lett, de akkor Kovács még saját bevallása szerint válogatott atléta, nem pedig futballista volt. Ráadásul Magyarországon.
  • Tokiói csapat ezután 1997-ben lett ezüstérmes a másodosztályban, de annak sem Lions, hanem Gas a neve.
  • A japán szövetség 1989-ig nem szervezett utánpótlás-bajnokságot, de évente rendeznek kupát a középiskolásoknak. Tokyo Lions nevű csapat sem 1976-80 között, sem előtte, sem utána nem játszott döntőt.

Update: Volt viszont egy amatőr focikupa Japánban, amiben Japánban lakó külföldi focirajongók vehettek részt. Abban valóban második lett a Tokyo Lions amatőr csapat. Túlzás lenne viszont ezt japán nemzeti bajnokságnak nevezni, ahogy azt Kovács tette.

2. Leningrádban 1980 vagy 1981 júniusán mínusz 47 fok volt

Kovács azt állítja, hogy a nyelvtudásának hála 1980-ban, az olimpia évében kiküldték Leningrádba továbbképzésre. A leningrádi kollégiumra így emlékszik:

„Nyolcan voltunk egy szobában, az ablak ki volt törve, és még júniusban és mínusz 47 fok volt.”

Ezért megnéztük, hogy tényleg mínusz 47 fok volt-e 1980-1981-ben Leningrádban. Az jött ki, hogy ebben sem stimmelnek Kovács emlékei:

  1. 1980-ban június 13-án mérték a leghidegebbet Leningrádban, aznap 5 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, és napközben is csak 15 fok volt a legmagasabb.
  2. 1981-ben június 4-én a legalacsonyabb hőmérséklet 6 fok volt, de aznap napközben 20 fokot is mértek. 6 foknál hidegebb abban a hónapban nem volt.

Lehet, hogy Moszkvára gondolt, de az USA történelmi meteorológiai adatbázisa (NOAA) szerint így se stimmel az állítás:

  1. 1980. június 14-én mérték a leghidegebbet, 6 fokot – napközben aznap is 18 fok volt.
  2. 1981. június 4-én a legalacsonyabb hőmérséklet 7, a nappali csúcshőmérséklet 17 fok volt.

3. Bécsbe költözött 1988-ban

Kovács most azt mondta, 1988-ban Ausztriába költözött a feleségével. Ehhez képest egy 2009-es jobbikos önéletrajzában Ausztriát nem is említi, csak azt írja:

„1988-tól 2003-ig nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgoztam vezető beosztásban Japánban és Oroszországban.”

4. 1980-ban Magyaországon csak ketten beszélnek japánul

Ez valószínűleg nem igaz. Ha ön 1980-ban beszélt japánul, jelentkezzen!

5. Tokióban politológia diplomát szerzett

Kovács most azt mondta a tokiói egyetemről, hogy:

„Ezt az egyetemet azonban már nem tudtam elvégezni, mivel hadköteles voltam, a Magyar Néphadsereg pedig nem szerette volna, hogy Tokióban maradjak még másfél évig, úgy, hogy a szüleimnek haza kellett térniük.”

Szintén a 2009-es rövid életrajzában viszont azt írta:

„Az I. István Közgazdasági Szakközépiskola elvégzése után Tokióban politológia, 1986-ban Moszkvában pedig nemzetközi közgazdász diplomát szereztem.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.