Kerényi Imre szerint a buzilobbit ki kell űzni a színházakból

KULTÚRA
2014 május 22., 14:45
comments 546

Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában beszélt arról, hogy meg kell erősíteni a fesztivált mert szerinte

az európai és a magyar drámairodalom nyolcvan százaléka a keresztény kultúrkör terméke.

Kerényi szerint minden nagy magyar dráma szakrális mű is, de nem mindegy, hogy hogyan közelítik meg a darabokat.

Itt a probléma az, világméretű probléma az, hogy rendező és dramaturg képzésben egy olyan -izmus vette át az oktatási főhatalmat, ami erre nemet mond.

És ez az oktatási főhatalom meghonosított egy olyan megközelítést, amiben a dekadencia és a romlás érvényesül. Kerényi szerint, hiába lehet ebből pénzt csinálni, de ez csak a lekicsinylésről, a köpködésről és a mindent kritizáló attitűdről szól. Kerényinek már fáj ez köpködésmennyiség, amit a tévében és a színpadokon lát. Ami a legnagyobb hiba szerinte, hogy ebben partnerek a színészek is.

Ezért én nagyon fontosnak tartom, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen történjen változás, történjen valami. Ha más nem, egy ellenegyetem szervezése a Ludovikán belül. ... Ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát, a pénzzel együtt.

Kerényi szerint a dramaturgokon az egyik harisnya kék, a másik zöld, olyan szivárványos.

Egy új úton kell elindulni, fel kell venni ez ellen az erő ellen a harcot. Ez a buzilobbi tulajdonképpen, ... ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!

Kerényi miniszterelnöki megbízott beszédére levélben reagált az SZFE rektora, M. Tóth Géza. Az Orbán Viktornak küldött írásban a rektor csak erre a kéri a miniszterelnököt:

Kérem, tájékoztasson, hogy a miniszterelnöki megbízott úr véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök úr hivatalos álláspontjának. 

(A videó Mészáros Sándor munkája)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt