14 életmentő gif az európai parlamenti választásokra

POLITIKA
2014 május 23., 11:49

Május 25-én vasárnap lesz a 2014-es európai parlamenti (EP) választás, ismét szavazhatunk arról, hogy kik képviseljék hazánkat Brüsszelben.

Tudjátok, ez az a szavazás, ami öt évente van, és tradicionálisan mindenki leszarja.

Az érdektelenség általános jelenség, 1979-ben volt először választás, azóta az egész EU-ban folyamatosan csökken a részvételi arány. De miért is érdekes nekünk ez az egész?

1. Szóval Május 25-én elmentek a nektek kijelölt szavazóhelyiségbe, és tesztek egy x-et a nektek szimpatikus pártra. Eddig még oké.

2. A kijutott pártok képviselői azonban nem itthon, hanem Strasbourgban vagy Brüsszelben fognak dolgozni.

3. Az, hogy hány képviselőt küld egy ország az EP-be, elsősorban a népességétől függ. 751 hely van összesen, nekünk ebben a ciklusban 21 jutott.

4. Ezzel szemben Németország szinte be se fog férni a Parlament ajtaján 96 képviselőjével.

5. Az Európai Parlamentben logikusan Európai Politikai Pártok vannak. A tagországok kijutott pártjai így ezekbe a nagyobb frakciókba szoktak tömörülni.

6. A Fidesz például az Európai Néppártba fog csatlakozni, az MSZP az Európai Szocialisták Pártjához, az LMP pedig a Zöldekhez.

7. Új pártcsaládot is lehet alapítani, ehhez minimum 25 képviselő kell, akik legalább 7 különböző tagországból jöttek.

8. Amelyik pártot nem fogadja örökbe egy pártcsalád, az kénytelen függetlenként tovább működni. A függetlenek rövidebb felszólalási időt, kevesebb irodát, és kevesebb pénzt is kapnak.

9. Az Európai Parlament nagyon fontos jogalkotó és költségvetési hatáskörökkel rendelkezik, de nem a legfontosabb szerve az Uniónak.

10. Mert az a Bizottság, az Unió végrehajtó szerve.

11. Idén először az Európai Parlamentben lévő politikai pártok is jelölteket indítanak a Bizottság elnöki székért. Egyelőre még a portugál José Manuel Barroso az elnök.

12. Minden ország egy biztost küld a Bizottságba. Magyarországot jelenleg Andor László képviseli.

13. A Bizottság megválasztásához és a törvények életbe lépéséhez az EP hozzájárulása kell, sőt az EU költségvetését is szigorúan ellenőrzi a Parlament.

14. Szóval azért mégis csak számít valamennyire, hogy kik ülnek az Európai Parlamentben. Vasárnap lehet rájuk szavazni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.