Betiltották Iránban az Instagramot

külföld
2014 május 23., 12:18
comments 15

Adatvédelmi okokra hivatkozva. Ami ebben igazán meglepő, hogy korábban még nem tették meg ezt, de a diktatúrának most sikerült utolérnie magát.

A törvényszék ítéletét már megküldték a hírközlési és informatikai minisztériumnak, Teheránban ennek ellenére péntek délután továbbra is elérhető volt az alkalmazás. Többször előfordult már, hogy az állítólagos betiltás ellenére végül nem állították le a hozzáférést bizonyos internetes oldalakhoz és alkalmazásokhoz.

Az Instagram eddig nem kommentálta a történteket. A vállalatot birtokló amerikai Facebook mindazonáltal elérhetetlen a perzsa államban, akárcsak a Twitter és a YouTube.

Bár az iszlám köztársaságban blokkolva vannak a legnépszerűbb nyugati közösségi oldalak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh 2009-ben regisztrált a Facebookra és a Twitterre, az Instagramon pedig Hamenei mellett Haszan Róháni elnök is fenn van.

A kiterjedt cenzúrát az iráni fiatalok egyre nagyobb tömege kerüli meg külföldi proxyszerverek használatával, így az oldalak blokkolásának hatása egyre kisebb. Róháni ezért néhány napja azon véleményének adott hangot, hogy nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kellene tekinteni az internetre.

A keményvonalas iráni politikusok azzal vádolják az elnököt, hogy nem tud gátat vetni a hanyatló nyugati kultúra iráni terjedésének. A rendőrség néhány nappal ezelőtt őrizetbe vett hat fiatalt, amiért közzétettek egy videofelvételt az interneten, s azon Pharrell Williams "Happy" című számára táncolnak. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.