A Standard & Poor’s nagyon felminősítette Magyarországot, igaz csak a klímaváltozás lehetséges hatásainak szempontjából

időjárás
2014 május 25., 06:34

Az évszázad legjelentősebb geopolitikai feszültségforrása jó eséllyel az időjárás alakulása lehet. Figyelmeztetett erre már ENSZ-jelentés vázlata is, amiben azzal foglalkoztak, hogy a klímaváltozást hogyan kísérhetik forradalmak és háborúk a Földön. A változásoknak komoly gazdasági következményei is lesznek, és erre persze odafigyelnek a gazdasági környezet beárazására szakosodott ügynökségek is.

Az egyik legnagyobb befolyással bíró hitelminősítő, a Standard & Poor’s az elmúlt hetekben sorra adta ki a jelentéseit, melyekben a klímaváltozás lehetséges gazdasági hatásait próbálták felmérni.

Az ügynökség emellett rangsorba is állította az országokat, aszerint, hogy lakosaikat mennyire érinthetik majd a változások. Megnézték, hogy a lakosok hány százaléka él 5 méter tengerszint alatti területen, azt, hogy a mezőgazdaság mekkora részét teszi ki a nemzeti összterméknek, és számoltak az úgynevezett GAIN - sérülékenységi indexszel is, amit a Notre-Dame Egyetem kutatói fejlesztettek ki pont arra, hogy osztályozni tudják, egyes országok mennyire vannak kitéve a változásoknak.

Ezek alapján amúgy Magyarország remek helyzetben van, a világranglista hatodik helyére kerültünk. A közép-kelet-európai régió amúgy is biztonságos zónának tűnik, Szlovénia lett a hetedik, elénk pedig Szlovákia, Csehország és Ausztria került. A második helyre Svájc, a legkevésbé kockázatos hely pedig Luxemburg lett.

térkép_sp

Az S&P jelentése szerint a legrosszabb helyzetben Kambodzsa van. A világ egyik legnagyobb gazdasága, India a nagyon sérülékeny kategóriába esett, míg Kína a sérülékenybe. (via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.