Elfogadhatatlan, hogy Kehi-vizsgálat indul a Norvég Civil Alap ellen

politika
2014 május 28., 14:15
comments 89
  • A kormány Kehi-vizsgálatot indít a norvég civil támogatások ügyében.
  • A norvég fél ezt nem fogadja el, mert a szerződés szerint erre csak ők jogosultak.

Levelet írt Lázár Jánosnak szerdán Stine Andresen, a Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatónője. Ebben többek között arról ír, hogy nem fogadja el azt, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal indítson vizsgálatot az alapok ügyében.

Nem a kormány hatásköre

"A Norvég Alap működését szabályozó, a támogató országok és Magyarország által aláírt együttműködési megállapodás és a kapcsolódó szabályzatok értelmében a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) felett"

- írja az igazgató.

Nincs benne magyar pénz

"Ezért a programért ugyanis közvetlenül az FMO felelős (eltérően a Norvég Alapok támogatásainak többségétől), és a szabályozás szerint ilyen esetekben a támogatott ország nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért. Az NCTA forrásait teljes egészében a Norvégia, Izland és Liechtenstein biztosítja, magyar költségvetési forrás az alapban még közvetetten sincsen. Mindennek megfelelően, az Ökotárs munkájának ellenőrzésére és vizsgálatára is az FMO illetve az általa megbízott külső szervezetek jogosultak."

Az igazgató ismét visszautasította a magyar kormány vádját, hogy a civil alapon keresztül politikai pártokat támogatnának. Fenntartja ugyanakkor, hogy a magyar civil szektort továbbra is támogatni kell.

Rendszeresen ellenőrzik

Az alapok kezelőit ők maguk rendszeresen ellenőrzik, legközelebb ősszel kerül erre sor. Ennek eredményéről tájékoztatják a magyar hatóságokat.

„Nincs takargatnivalónk, együttműködünk minden arra feljogosított ellenőrző szervvel, ugyanakkor a jogalap nélküli, tisztázatlan célú vizsgálódásokat sokkal inkább zaklatásnak, mintsem az átláthatóság biztosítására irányuló tevékenységnek tartjuk”

–  mondta Móra Veronika, az Ökotárs alapítvány igazgatója.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára múlt héten jelentette be, hogy Kehi-vizsgálat indul az ügyben. A norvég fél erről csak a sajtóból értesült.

Ajánljuk a témában készült videónkat is, melyben Lázár János, Tove Skarstein norvég nagykövet, és a civil oldal is nyilatkozik az ügyről:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.