A DVD visszaszorulása jót tesz a bolygónak, de azért nem olyan nagyon

tech
2014 május 30., 08:17

A legális és féllegális online filmnézési módszerek terjedése miatt hatalmasat bukott a DVD-ipar. Ami ugyan az ebben érintetteket zavarhatta, de első ránézésre sokat segített a környezetnek. 2011-es adatok alapján, ha az abban az DVD-ről lejátszott filmet inkább online nézték volna meg, az 30 petajoule energia megtakarítását jelentette volna. Hogy ez mekkora mennyiség, azt jelzi, hogy ez elég lett volna 200 ezer amerikai háztartás egy évnyi áramfogyasztásának fedezésére, és 2 milliárd kilogrammal kevesebb károsanyag került volna a levegőbe.

Mindezt a Lawrence Berkeley National Laboratory legfrissebb kutatása hozta ki. Sokat számít, hogy a DVD-ket fizikailag elő kell állítani, utaztatni, tárolni. Mindez nem okoz gondot az online streameléses megoldásoknál. Igaz ehhez viszont hatalmas szerverparkok kellenek, ezek azonban nem fogyasztanak sok energiát.

Mégsem jelent teljes felszabadulást a bolygónak a műfajváltás. Az adatátvitel ugyanis rendesen energiaigényes még mindig. Azaz a filmek letöltése. Persze itt is van fejlődés, ami tovább árnyalja a helyzetet. Online letöltött filmeket általában jóval energiabarátabb eszközökön nézünk, mint DVD-filmeket.

Ráadásul a szokásaink is változnak. Amióta nem DVD-k vannak, hanem internet, minden jel szerint több filmet nézünk meg, egyre jobb minőségben, ami tovább növeli az elég energia költséges adatátvitel mennyiségét. További kutatások után majd többet fogunk tudni, a mostani kutatás arra jutott, hogy az átállás DVD-kről online felületre mindössze 15 százalékos energiamegtakarítást, és 18 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátást hozott. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.