Olyan régóta követjük el ugyanazokat a hibákat - 20 szürreális rajz a modern világról

MŰVÉSZET
2014 május 31., 14:27

Pawel Kuczynski korunk egyik nagy szatirikus krónikása. A lengyel illusztrátor 2004 óta készít politikai karikatúrákat, de ezek nem a mindennapok politikájáról, hanem sokkal általánosabb kérdésekről szólnak. Talán nem is a politika a legjobb szó rá.

Ezek a rajzok a modern világról szólnak.


Amikor elkértük a rajzait, néhány kommentárt is kértünk hozzájuk.

Bár a képek önmagukban is megállják a helyüket, mindenféle magyarázat nélkül, ezeket néhány idézettel egészítjük ki az alkotótól.

“Sokan azt mondják, szürreális rajzaim vannak, pedig szerintem ezek nagyon is realista rajzok, egy szürreális korban.”

“Csak lerajzolom azt, amit látok. Nem vagyok hírnök, és nem is akarom megváltoztatni az embereket.”

“Annak viszont örülök, ha az emberek elgondolkoznak a rajzaimon, és találnak bennük valami fontosat. Ezután pedig talán elgondolkoznak azon is, önmagukban min tudnak változtatni.”

“A metaforák nyelve univerzális. Egy metafora sokszor többet mond, mint ezer szó.”

“Szavak nélkül próbálok mindent elmondani, ami nehéz, de örülök, ha az emberek így is megértik.”

“Megfigyelő vagyok. Szeretem megfigyelni az embereket, és a közöttük lévő kapcsolatokat.”

“Olyan régóta élünk ezen a világon, és követjük el ugyanazokat a hibákat.”

“Háborúk, szegénység, éhezés, kizsákmányolás… azért rajzolok ilyenekről, mert ezek örök témák, és a művészetnek ilyesmiről kell szólnia.”

(Az utolsó három gif a Made by ABVH tumblr feldolgozása Pawel Kuczynski rajzai alapján.) Az alkotó összes képét itt lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.