Orbán jókívánságait és nagyrabecsülését küldi Kazahsztán elnökének

POLITIKA
2014 június 03., 14:56
comments 46
photo_camera Orbán Viktor katonai tiszteletadással fogadta Karim Maszimov kazah kormányfõt a Kossuth téren (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A nyugati integráció és a keleti nyitás együtt teheti sikeressé Magyarországot – mondta Orbán Budapesten, miután tárgyalt Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel. A parlamnetben stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, amiről Orbán azt mondta: keresni kell azokat a területeket, ahol az együttműködés mindkét ország előnyére válik, például a mezőgazdaságot, az energetikát, a tudomány meg technológia területét és a gyógyszeripart.

A tárgyaláson áttekintették a világgazdasági helyzetet, és Orbán örömmel fogadta, hogy a kazah miniszterelnök véleménye a világ átalakulásáról „nagyon közel esik ahhoz, amit mi, magyarok gondolunk”. A magyar álláspont az, hogy a világ gyökeres és gyors átalakulásban van, ami leglátványosabban a világgazdaságban érezhető – mondta Orbán.

Orbán szerint a világgazdasági átalakulások „a tehetséges országok és népek előtt komoly lehetőségeket nyitnak ki”, a régi receptek ugyanis ilyenkor érvényüket vesztik, előnyt pedig az innovatív, gyors és bátor gondolkodás jelent, és az az igazi kockázat, ha egy ország nem innovatív és nem bátor.

Orbán Viktor arra kérte Maszimovot, adja át jókívánságait és nagyrabecsülését Nurszultan Nazarbajev kazah államfőnek. A magyar kormányfő fantasztikusnak nevezte Kazahsztán elmúlt 15-20 évben elért eredményeit, és hogy az ország világgazdasági és világpolitikai súlya, jelentősége évről évre nőni fog.

Orbán gratulált is Maszimovnak ahhoz, hogy Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország a múlt héten Eurázsiai Gazdasági Unió néven kereskedelmi uniót alakított, ami Orbán Viktor szerint fontos szereplője lesz a világgazdaságnak a következő évtizedekben.

„Magyarország ezt egy pozitív világgazdasági fejleménynek tekinti. Mi nem szeretnénk kimaradni ebből a lehetőségből. Magyarország a nyugati integrálódás munkáját elvégezte. Nyugati integráció és keleti nyitás együtt tehet bennünket sikeressé.”

Orbán bízik a széles, erős, komoly üzleti előnyökkel kecsegtető kazah-magyar együttműködésben.

photo_camera Ott volt Orbán Viktor mellett Polt Péter legfőbb ügyész, Pintér Sándor belügyminiszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Matolcsy György jegybankelnök és Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára is. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Karim Maszimov szerint az országa kész arra, hogy hídszerepet töltsön be fontos partnere, Magyarország és a közép-ázsiai államok között.

„Nagyon örülünk, hogy Magyarország a közép- és kelet-európai országok közül elsőként alakította ki a stratégiai kapcsolatokat országunkkal.”

Szintén kiemelte a mezőgazdaságot és az energetikát az együttműködés lehetséges területei közül, továbbá megemlítette még az egészségügyet, a logisztikát és a turizmust. A magyar üzletembereket minél több kétoldalú projekt megvalósítására biztatta.

A két miniszterelnök stratégiai partnerségi nyilatkozata mellett a magyar és a kazah fél több kétoldalú megállapodást is aláírt. Matolcsy György jegybankelnök és kazah kollégája például a két nemzeti bank közötti, a személyi állomány továbbképzéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Megegyezés született továbbá a két kormány tagjai között az elítéltek szállításáról, az engedély nélkül tartózkodók visszafogadásáról, szándéknyilatkozatot kötöttek a turisztikai együttműködésről, és létrejött egy megállapodás egy közös befektetési alap létrehozásáról is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.