Durván korrupciógyanús tanterem-felújításokról ír a trafikbotrányt is kirobbantó egykori fideszes képviselő

oktatás
2014 június 04., 19:12
comments 152

A szekszárdi trafikbotrányt kirobbantó egykori fideszes képviselő, Hadházy Ákos most a város középiskoláiban felújított tantermek körüli anomáliákról kezdett el írni blogján.

Mint írja, 155 millió forintot költött Szekszárd városa egy kémia-fizika tanteremre az I. Béla gimnáziumban. Hadházy szerint ebből 45 millió forint ment el terem kialakítására, a maradék pénzt pedig különféle "elképesztő" címek alatt fizették ki cégeknek. Tanulmányokra 11 millió forint, projektmenedzsmentre pedig például 14 millió forint ment el.

De a teremfoglaltságot nyilvántartó szoftver is 16 millió forintba került. Ezt amúgy saját becslésünk szerint egy Excellel is meg lehetne oldani.

photo_camera Egyenborítékok vol1. (via szekszardihetkoznap.blog.hu/)

Hadházy nekiállt az ügy felgöngyölítésének, és azt találta, hogy egy egész céghálózat létezik, ami az oktatásra szánt uniós pénzek kiszervezésére jött létre.

Szekszárdi írásában még egy példát hoz városából. Két évvel korábban a Garay gimnáziumban alakítottak ki egy termet.

Akkor a terem 35 millió forintba került, a felújítás összköltsége pedig 177 millió forintot tett ki.

Hogy pontosan mire, azt még nem tudni, mert Hadházy még nem láthatta az összes papírt, de bevallása szerint így is feltűnt neki valami.

"Azonban azok között a papírok között, amiket már megnézhettem, volt néhány egészen meglepő. Megdöbbenve láttam, hogy a fejlesztéshez kapcsolható két közbeszerzésnél is elkövették azt a szarvashibát, ami egyértelműen bizonyítja, hogy nem valódi versenyről volt szó. Előre lejátszhatták, hogy a meghívott cégek közül ki fog nyerni."

- írja.

Ugyanis állítása szerint az összes ajánlat borítékját ugyanazzal a kézírással és elrendezéssel címezték meg. Több esetben pedig az archivált borítékokon látszott, hogy azokat ki sem bontották.

A két évvel ezelőtti közbeszerzés esetén viszont legalább még helyi vállalkozók ajánlatai körül nem volt minden rendben. Viszont Hadházy szerint a mostani körben már csak budapesti, nyíregyházi, miskolci cégeket kértek csak fel a projektmenedzsmentre. Közülük többnek még honlapja sem volt.

photo_camera Egyenborítékok vol2.

Miután érdeklődött a Polgármesteri Hivatalnál, azt a választ kapta, hogy általában a polgármester, a fideszes Horváth István dönti el, melyik pályázatokat hívják meg ajánlattételre.

Az első, 2,3 millió forintos megbízási díjnál így jóval drágábban, 14 millió forintért szerződtek. Ugyanígy jóval drágábban, és nem helyi vállalatokat hívtak rendezvényszervezésre, megvalósíthatósági tanulmány írására és számítógépek beszerzésére is.

Amikor ezekkel kapcsolatban Hadházy kérdést nyújtott be a polgármesternek, a képviselő szerint rendre azt a választ kapta, hogy a polgármester nem emlékszik a miértekre, de csak Hadházy csak rosszindulata és exhibicionizmusa miatt feszegeti ezt a témát. Más választ egyelőre nem kapott.

Update: A teremfelújítási költségekről április végén a hvg.hu jelentkezett egy alaposabb anyaggal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.