Amiben a magyar politikusok Európa élvonalában vannak

Feltűnt már, hogy a rendszerváltás óta Magyarországon nemhogy miniszterelnököt vagy köztársasági elnököt, de még egy minisztert sem ítéltek jogerősen börtönbüntetésre? Még a hivatali ideje után sem.

Gyurcsány Ferencet ugyan a Sukoró-ügyben megpróbálták megvádolni, de nem jött össze. A legközelebb a börtönhöz Szilvásy György volt polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter került, de még az az ítélet sem jogerős. (Göncz Árpád, aki még az előző rendszerben ült, nem játszik, és Biszku Béla sem felel meg a kritériumoknak.) Szabadi Béla, akit pedig tényleg leültettek, csak államtitkári poszthoz jutott Torgyán József vidékfejlesztési minisztériumában.

Szlovéniában viszont most fog börtönbe vonulni a korrupciós botrányba belebukó miniszterelnök. Olaszországban idén Silvio Berlusconit ítélték börtön helyett egy év közmunkára. És még lehetne sorolni.

Az alábbi térképen az látható, hogy 1989 óta Európában melyik országban ítéltek el jogerősen minisztert, kormányfőt vagy elnököt. Ahol volt ilyen, azt az országot pirossal, ahol nem volt, azt zölddel jelöltük. A felfüggesztett börtönbüntetéses ítéleteket is megadtuk, illetve azt is, ha a hágai bíróság ítélt el politikust.

Európa országai aszerint, hogy 1989 óta legalább minisztert ítélt-e már el jogerősen bíróság (adatok: 444)

A kis országoknál a várt eredmény tapasztalható: Andorrában, Liechtensteinben, Luxembourgban, Máltán, Monacóban, San Marinóban és a Vatikánban sem csuktak le elnököt, miniszterelnököt, minisztert vagy pápát, de azért volt politikus, aki megbukott. Koszovóban ugyan lemondott Ramush Haradinaj miniszterelnök, és Hágába ment, de ott felmentették a délszláv háború gerillaparancsnokát. Cipruson viszont 5 évet kapott a volt védelmi miniszter.

Az alábbi diagramban úgy jött ki a 18, hogy a minisztereivel kesztyűs kézzel bánó miniállamokat is beleszámoltuk.

A tanulság: Magyarországon azért van ilyen nyugalom, mert vagy a kormányzat nem elég transzparens, vagy rosszabb az igazságszolgáltatás. Vagy jobbak a politikusaink az európai átlagnál.

:D