Ismerjék meg a világ egyik legkorruptabb országának vezetőjét, aki közpénzből építtetett stadiont a háza mellé

2014 június 13., péntek 11:10
106

Egy rendkívül korrupt ország fociőrült vezetője úgy döntött, alapít egy országos futballakadémia-hálózatot és épít egy focistadiont a falujában. Az 50 éves politikust még azt sem zavarta, hogy a stadiont befogadó falu teljes lakossága sem elég a nézőtér megtöltéséhez, a saját tulajdonában lévő focicsapatnak mindenképp kellett egy hely, ahol edzhetnek. Szépen kikövezték a politikus házától a stadionhoz vezető utat is, természetesen azt is állami pénzből.

Melyik országban járunk?

Nem, nem Magyarországon. Burundiban.

Pierre_Nkurunziza_-_World_Economic_Forum_on_Africa_2008

Pierre Nkurunziza, a kelet-afrikai Burundi 50 éves elnöke 2005-ben került hatalomra, és a korábbi gerillavezér-forradalmárból pár év alatt a világ egyik legkorruptabb rendszerének vezetője lett. Burundi több felmérés alapján a világ legszegényebb országának számít, a 9,4 milliós lakosság 70 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, csak a gyerekek negyede jár iskolába, a népesség tizede HIV-fertőzött. Nemzetközi segélyek nélkül az ország gazdasága még saját kormányzati költéseit sem tudná finanszírozni.

Eközben a kormányzó párt és a hozzá közeli üzletemberek kifejezetten jól élnek. Még az elnök 9 éves fia is saját focicsapatot vezet, ők is a 10 ezer férőhelyes családi stadionban edzenek. Nkurunzizának is van ideje focizni, saját csapatában, a korábbi válogatott játékosokkal telepakolt Hallelujah FC-ben természetesen ő a gólkirály. A 9-es mezben játszik, csatárként.

(A címlapi kép innen.)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt