Új "óceánt" találtak a föld alatt

TUDOMÁNY
2014 június 14., 13:14
comments 21

Évtizedekig tartó kutatások után amerikai tudósok bizonyítékot találtak rá, hogy a földköpeny felső és alsó rétegének határán hatalmas vízkészletek rejtőzhetnek. Steve Jacobsen és társai, a Northwestern Egyetem kutatói kétezer mérést végeztek az amerikai szeizmológiai intézet eszközeivel. A földrengések hullámainak elemzése alapján biztonyítottnak látják, hogy

úgy 700 kilométeres mélységben sok nedvességet tartalmazó kristályok alkotnak vastag réteget.

Becsléseik szerint amennyiben ez a réteg az egész Földet körbeveszi, abban három óceánnyi víz lehet.

A réteget a ringwoodit nevű magnézium- illetve vasszilikátkristály alkotja. Ennek egyik különleges tulajdonsága, hogy a kristályszerkezetbe kötötten hidroxiionokat tartalmazhat, amelyek az ottani nagy nyomáson és hőmérsékleten víz formájában préselődhetnek ki a kristályokból. Ez persze csak a leegyszerűsített magyarázat, azoknak, akik mélyebben bele akarják ásni magukat, sok szeretettel ajánlom magát a tanulmányt.

A felfedezés az egész földtörténetet újraírhatja. A jelenlegi munkahipotézis szerint a földi vízek a világűrből érkeztek, jégmeteorok becsapódása töltötte fel a földi óceánokat. Az új felfedezés alapján viszont elképzelhető, hogy vízeink eleve földi eredetűek, a vulkanikus tevékenységgel törtek fel a felszínre a ringwooditrétegből.

"Hálásak lehetünk ennek a földalatti tározónak. Ha ez nem lenne, a legmagasabb hegyek kivételével mindent víz borítana a földön" - mondta Jacobsen. (Via Guardian, New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.