Technikai csőd felé száguld Argentína

2014 június 16., hétfő 17:03
1

Rohamosan csökkenni kezdett argentin állampapírok iráni kereslet, miután az amerikai legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, nem tűzi napirendjére Argentínának azokkal a fedezeti alapokkal szembeni fellebbezését, amelyek nem egyeztek bele államadósságának átütemezésébe. Ezért az ország a fizetésképtelenség szélére sodródott.

A legfelsőbb bíróság érintetlenül hagyta egy alsóbb szintű szövetségi bíróság ítéletét, ami elrendelte, hogy Argentínának 1,33 milliárd dollárt kell kifizetnie azoknak a befektetőknek, akik nem voltak hajlandók belemenni a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott átütemezésbe az ország 100 milliárd dolláros adósságteher alatt roskadozó pénzügyi rendszerének 2001-2002. évi összeomlása után. Az átstrukturálásba egyébként a hitelezők 93 százaléka beleegyezett.

Buenos Aires korábban megtagadta a törlesztést. Ha Argentína ragaszkodik álláspontjához, akkor az amerikai hatóságok megakadályozhatják, hogy teljes mértékben kifizessék az átszervezett kötvényekkel hitelezőket, bár a dél-amerikai ország elvileg képes és hajlandó is fizetni nekik. A helyzet június 30-án csődhöz vezethet, ekkor válnak esedékessé a New York-ból felügyelt diszkontkötvényekkel kapcsolatos kifizetések.

Elemzések szerint Argentína nem képes egyszerre mindkét kifizetést teljesíteni, és kénytelen lesz újratárgyalni adósságát.

Az argentin országkockázat a J.P. Morgan EMBI+ indexén csaknem 10 bázisponttal nőtt, az argentin részvények pedig csaknem négy százalékponttal estek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt