Megérkezett Magyarországra Kína világverő csodafegyvere

gazdaság
2014 június 18., 15:50
comments 23

Megrendeled olcsón Kínából > eladod hússzor annyiért > mennyei boldogság.

Az Apple, a Volkswagen, a Nike, a Hasbro, a Mattel és a Nike már rég rájött. És az utóbbi években nemcsak a legnagyobb gyártók, hanem a magyar kiskereskedők többsége is rájött, hogy egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb Kínából megrendelni, mint Lajosmizsén kifröccsöntetni az idei nyár slágerét.

Főleg, hogy nincs semmi, amit Kínában ki ne fröccsöntenének, a Super Mario alakú usb drive-tól az Audi A6-osig. A b2b-műfaj legnagyobbja, az Alibaba évi százmilliárd dolláros nagyságrendben bonyolítja az üzleteket, de a magyar kereskedőket esetleg elriaszthatja, hogy angolul van. Az egyik ottani konkurens, a Yiwubuy az eddigi orosz, portugál meg kazah verzió mellett mostantól magyarul is működik, sőt a vezérigazgató, Vang Csien-csün direkt azért látogatott Magyarországra, hogy kedden ezt személyesen bejelentse.

Mit lehet venni a Yiwubuyon? Elsősorban természetesen

giccset, biszbaszt és szirszart.

De azt irtózatos mennyiségben, és hihetetlenül olcsón. Ráadásul most már magyarul.

Mondjuk azt nem értem, miért kellett ezért Vang Csien-csün vezérigazgató úrnak Magyarországra utaznia, mert a magyarítás kimerül abban, hogy az egészre ráeresztettek egy gépi fordítót. Nem, nem a Google Translate-et, mert az nem fordítaná a driver's licence-et "illesztőprogram engedélynek", de kit érdekel? Ott a fotó, jól látható az áru, és ha sokallod érte a 100 forintot, amibe kerül, vásárold meg inkább versenytársát,  a "Gyári közvetlen "gyenge minőségű olcsóbb Railcard" motoros járművek vezetői engedély bőr utazási kártyát" ami tényleg ronda, mint a bűn, viszont ha legalább 5000 darabot veszel belőle, egy darab kijön 7 (hetes) forintból. Ennyi pénzért az utcán nem hajolsz le.

tarto

Hét forint. Kell ennyiért?

Hogyne kéne. A telekre pont jó lesz.

A Yiwubuyon tolongó kínai kereskedők valamiért azt gondolják, hogy a magyar vásárlóknak mindenekelőtt ruhagombokra és kovácsoltvas iparművészeti termékekre van szükségük Kínából, de ne legyünk igazságtalanok: az oldalon minden megtalálható, amire a mindennapokban szükség lehet, az elegáns menedzsernotesztől, ami valamiért a "Vándorpatkány" névre hallgat (500 Ft) az Audi A6-os ablaktörlőig, ami mindössze 237 forintba kerül, persze nagy tételben.

Néhány további gyöngyszem a kínálatból, tényleg csak ízelítőül:

Rajongók díszített divat kézműves malacka szerencsés sertés új malacka bank

malac

"Házi" 2014-re új Acélrács friss őszi-téli meleg fülvédő, fül melegebb fejhallgató nagykereskedelmi

fules

Boldog baba

baba

Párolt béka

beka

És a személyes kedvencem, amivel még az automata fordító sem tudott megbirkózni, úgyhogy inkább meghagyta angolul: "Factory direct bear complex-flavored gum half pad", vagyis "Gyári direkt medve összetett ízű gumipad". A 444 szerkesztőségének mindössze egyetlen tagja tudta egyből, mi lehet ez, és annyit segítek, hogy nem mindegy, melyik tagja.

Persze lehet röhögni, hogy béna, meg hogy kínai. Az igazság viszont sajnos az, hogy a nyugati fogyasztási kultúra a jelek szerint jelentős részben abból a
giccsből, szirszarból és biszbaszból tevődik össze, amit az ilyen szájtokról összevásárolunk. Különben nem lenne az Alibabának és társainak évi több százmillió dolláros
forgalma.

És hogy mi az a Gyári direkt medve összetett ízű gumipad?

Egy darab 1,10 jüanba, 40 forintba kerül.

Most őszintén,

annyiért nem mindegy?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.