Türkmenisztán lett a második legfontosabb kereskedelmi partnerünk Közép-Ázsiában

Nemcsak Áder János bandázott a türkmén diktátorral.

Áder János és Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén államfő a Sándor-palotában (Fotó: Soós Lajos / MTI)

Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Annamuhammet Gochiev türkmén miniszterelnök-helyettes aláírta a Magyarország és Türkmenisztán közötti gazdasági együttműködési megállapodást – közölte Fülöp Judit, Szijjártó Péter sajtófőnöke az MTI-t.

A megállapodás értelmében létrejön a gazdasági vegyes bizottság, ami az ősszel tartja első ülését. A bizottság feladata lesz a kereskedelmi forgalom növeléséhez szükséges döntések előkészítése és végrehajtása.

Spanok

Türkmenisztán – Kazahsztán után – Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere a közép-ázsiai régióban.

Tavaly a magyar export, jelentős növekedést követően, meghaladta a 110 millió dollárt. Különös lehetőséget biztosít a gyógyszeripari együttműködés, hiszen a magyar Richter Gedeon gyógyszergyár termékei piacvezetők Türkmenisztánban. Más magyar vállalatok pedig több élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházást hajtottak végre a közép-ázsiai országban, mindez jó referencia Magyarország számára – közölték Szijjártóék.

Szijjártó és Gochiev aláír a Sándor-palota Kék szalonjában. A háttérben Áder János, Balog Zoltán, balról Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén államfő (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A tájékoztatás szerint a türkmén gáz európai importja hozzájárulhat a források diverzifikációjához. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottság megkezdte, így magyar cégeknek részvételi lehetőség nyílhat a szükséges műszaki fejlesztésekben.

Egyébként épp most van Budapesten az energiaszakértők nemzetközi tanácskozása.