Felejtsd el az Iphone-t meg az Androidot, itt az Amazon első okostelefonja, a Fire

TECH
2014 június 19., 06:48
comments 31

Jó, mondjuk még ne felejtsd el, mindenesetre Jeff Bezos szerdán nagy csinnadrattával bemutatta az Amazon nagy dobását, a Fire-t. A telefonon a cég saját operációs rendszere fut, amit meglepetésszerűen Fire OS-nek hívnak, és persze ez is az Android egy változata.

fire1

A Fire három dolgot tud, amiért érdemes lehet vetni rá legalább egy pillantást.

Az egyik a Firefly, ami elméletileg mindent felismer, amit mutatnak neki: zenét (oké, ezt a Shazam is tudja), tévéműsort és filmeket, szóval egy életszerű helyzetben az ember megy az utcán, lát egy filmet, ráirányítja a telefont, és akkor a telefon felismeri, hogy az a Rambo 3, és el is visz a Rambo 3 Imdb-oldalára. De a Firefly ezen kívül felismeri a nyomtatott feliratokat, webcímeket és emailcímeket is, szóval ismét csak egy életszerű helyzetet feltételezve megy az ember az utcán, meglátja Sylvester Stallone emailcímét, ráírányítja a telefont, és már megy is Stallonenak az email. Ez persze mind semmi, a Fire elméletileg bármit felismer, egy festményt vagy egy tábla csokit is, innentől pedig a lehetőségeknek már csak a képzelet szabhat határt.

A Fire másik nagy dobása a Dynamic Perspective nevű találmány, ami azt jelenti, hogy a telefon jobbra-balra döntögetésével lehet navigálni ahelyett, hogy az ujjunkat húzgálnánk rajta, bár ilyesmit més telefonok is tudnak.

És van még a Mayday nevű funkció, ami egy gomb a telefon oldalán -  ha azt megnyomja az ember, jelentkezik az amazonos tech support, ami véletlen megnyomódás esetén megannyi tréfás félreértésre adhat alkalmat.

A telefonnal, legalábbis az USA-ban, egy évig ingyen jár az Amazon Prime nevű zene- és videostreaming-szolgáltatása, meg a fotókat is ingyen lehet tárolni.

A Fire Amerikában kétéves előfizetéssel 200 dollárba kerül majd, ugyanannyiba, mint egy 5-ös Iphone vagy egy Samsung Galaxy S5. Hogy Magyarországra jön-e valamikor, egyelőre nem lehet tudni.

(San Jose Mercury News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.