Szétszedhetős csodabillentyűzettel nyűgözi le a világot két magyar feltaláló

TECH
2014 június 21., 05:47

Van, aki dühöngő bikákról szokott álmodni, és van, aki szédítő mélységekről. Monda László hét évvel ezelőtt egy olyan billentyűzetről álmodott, amit középen szét lehet húzni, és akkor két részre válik.

Miért? - merül fel sokunkban a jogos kérdés.

Elsősorban ergonómiai okokból: az ember magától ritkán tartja a két kezét egymás mellett úgy, ahogyan azt egy hagyományos billentyűzeten szokás. Ez persze másnak is eszébe jutott már, a Microsoftnak egész sorozata van a két kéz pozícióját optimalizáló billentyűzetből. De olyat, amit ketté lehet szedni (és a két részt úgy elhelyezni, ahogyan csak akarjuk) eddig kevesen csináltak.

A magyar fejlesztésű Ultimate Hacking Keyboard most, hét év múltán kézzelfogható, sőt kézzel széthúzható valósággá vált, főleg hogy Mondához, aki programozó, csatlakozott Völgyi András, aki meg gépészmérnök. Tekintsék meg őket:

ag1

Az alkatrészek egy részét, így a mikroprocesszorokat és a kapcsolókat rendelték, a másik részét saját tervek alapján nyomtattatták 3D nyomtatóval. Az eredmény néhány egy prototípusnál elfogadható sorját és illesztési pontatlanságot leszámítva egészen jól néz ki, és ami még meggyőzőbb: az éppen használt billentyűzetkiosztást mutató ledes kijelzőn kívül minden tökéletesen működik rajta. Monda szerint egy hét megszokni, aztán úgy gépel rajta az ember, ahogy levegőt vesz.

photo_camera Prototípus, vannak még sorják

Első ránézésre az tűnik fel rajta, hogy milyen kicsi. Bár a billentyűkön nincsenek feliratok (amúgy lesznek, de akit ez meglep, nem látott még Das Keyboard Ultimate-et), rögtön nyilvánvaló, hogy a num pad hiányzik, és nincsenek F-billentyűk sem. Monda szerint a billentyűzet méretre egy szokásos keyboard 60 százaléka, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen billentyűről le kellene mondani, mert a kiosztást mindenki úgy programozza, ahogy akarja, sőt ha kell, a billentyűzet egérként is használható. (Funkcióbillentyű, aztán i-j-k-l-lel mozog a kurzor.)

A két rész illesztését kitűnően megoldották, ha a keyboard egyben van, senki meg nem mondaná, hogy két darabból rakták össze. Az egyetlen meghökkentő részlet a középen fönt elhelyezett csévélő, ami hasonlít a porszívók zsinórját visszahúzó szerkezethez. Kicsit kiábrándító a madzag, de nem lehetett máshogy megoldani: mindkét részben működik egy mikroprocesszor, aminek kell az áram.

photo_camera Középen a porszívócsiga - össze kell valahogy kötni a két részt.

Az Ultimate Hacking Keyboardban mégis az a legmegyőzőbb, hogy tudásban, főleg ami a különböző kiosztásokat és a hardveres megoldást illeti, eléri, sőt felül is múlja egy csomó nagy nevű gyártó mechanikus billentyűzetét.

Ínyenceknek:

  • Usb-n keresztül tudja az N-key rollovert, vagyis akárhány billentyűt lenyomunk egyszerre, mindet regisztrálja.
  • Az usb-kábel nem fix, kihúzható, amit a gamerek szoktak szeretni, mert így szállítás közben nem törik meg a zsinór.
  • A prototípusban kék Cherry MX mikrokapcsolók vannak, a végleges változat kék és barna switchekkel is kapható lesz.
  • A space bar két részre osztott: a jobb oldali a szokásos szóköz, a bal funkcióbillentyű - ez Monda szerint azért jó, mert a gépelők hagyományosan csak kilenc ujjukat használják, így most szerep jut az eddig kihasználatlan bal hüvelykujjnak is.
  • A két spacebar alatt még külön is van egy-egy kattinhatós gomb, ami további csodálatos lehetőségeket csillant fel.
photo_camera Cherry MX blue lakik benne

A Végső Hekkelő Billentyűzet súlya és a merevsége egészen meggyőző, ez az acéllemeznek köszönhető. Nem vándorol az asztalon, és nem nyeklik-nyaklik, mint a műanyag vacakok, aki meg LAN-partikra hordja, előtte súlyzózzon kicsit. És amit lehet belőle, azt itthon gyártják majd, nem Kínában fröccsöntik. Bár a Redditen már van, aki azonnal venne belőle, az továbbra is kérdés, sikerül-e az igazi végső hekk: van-e a világon legalább ezer olyan ember, akit érdekel egy ilyen billentyűzet, főleg úgy, hogy egyáltalán nem olcsó. 200 dollárt kérnek majd érte, amiért, lássuk be, egész jó mechanikus billentyűzeteket lehet kapni - igaz, nem ilyen kétrészeset.

Augusztusban indul a kampány a Kickstarteren, Monda és Völgyi azt mondja, 1000 darabot szeretnének eladni, akkor már legalább nullára kijönnének. Persze nem ez a végső cél. A végső cél az, hogy "öt év múlva már John Carmack is ezen nyomja".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.