Tudják, miért nem adják ki a paksi döntést előkészítő anyagokat? Mert nem voltak a döntést előkészítő anyagok!

politika
2014 június 23., 13:37
comments 164

Váratlan fordulat a paksi előkészítő tanulmányok nyilvánosságra hozataláért indított perben! A bíróság elutasította az Energiaklub keresetét, de nem ez a meglepő, hanem az indoklás:

azért utasították el a keresetet, mert a kormányhatározat alapján készült előkészítő anyagok nem készültek el.

Ezt lefordítom magyarra: a kormány úgy hozott döntést a tízmilliárd eurós paksi bővítésről, hogy nem készültek a döntését megalapozó tanulmányok.

Ha azt gondolná, hogy ez így teljesen rendben van

téved.

A kormány egészen konkrétan egy saját maga által hozott jogszabályt, az 1194/2012 kormányhatározatot sértette meg ezzel, mert az kimondta, hogy az új atomerőmű finanszírozásával, műszaki tartalmával, beruházói forrásaival, az állam lehetséges szerepvállalásával és a radioaktív hulladék kezelésének stratégiájával kapcsolatban megalapozó vizsgálatokat kell lefolytatni.

A perben elhangzottakból két dolog következik:

  • vagy egyáltalán nem készültek a paksi bővítést megalapozó tanulmányok;
  • vagy készültek, de senki sem tudja, hogy hol vannak.

(Via MTI, Energiaklub)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.