Be akarják tiltani a világ legjobb parkoló alkalmazását

közlekedés
2014 június 24., 09:04
comments 57

Budapest nagyon szerencsés helyzetben van: aki próbált már parkolni Rómában vagy San Franciscóban, tudja, hogy ott sokszor pénzért sem lehet sehol megállni, nemhogy ingyen. 

A háztömbök körül órákig köröző, parkolóhelyet kereső szerencsétlenekben látta meg a piaci rést három római fiatalember, név szerint Paolo, Roberto és Federico, és elő is álltak a megoldással: a MonkeyParking olyan mobiltelefonos alkalmazás, amivel a parkolóhelyet keresők pénzt adhatnak az éppen felszabaduló parkolóhelyekért. Mármint annak, aki éppen ott áll, de éppen távozni készül, vagy pénzért hajlandó lemondani a helyről.

A rendszer úgy működik, hogy aki leáll valahol, felviszi a helyszínt a MonkeyParkingra, aztán aki éppen ott akar megállni, ajánlatot tesz a parkolóhelyre - 5, 10, 15 vagy 20 dollárt, amennyit megér neki.

monkeyparking

Ez kifejezetten hasznos, ha az ember úgyis odébbálna, a semmiért kap egy kis pénzt. De még úgy is simán megéri, ha direkt a pénzért hagyja ott a parkolóhelyet: az USA-ban az olcsó kutaknál 4 dollár alatt van a benzin gallonja, annyiból az ember hosszú kilométereken át körözhet, és ha szerencséje van, talál egy helyet a közelben.

A ParkingMonkey egyelőre két városban, Rómában és San Franciscóban működik, de az USA-ban máris veszély fenyegeti: a San Franciscó-i főügyész, Dennis Herrera hivatalos közleményben szólította fel a készítőket, hogy azonnal csukják be a boltot, különben tranzakciónként 2500 dollárra bünteti őket (a felhasználókat meg 300-ra).

Herrera érvei:

  • a MonkeyParking illegális
  • 300 dolláros büntetés kockázatával fenyegeti a felhasználókat
  • a nyilvános parkolóhelyek olyan ragadozó (predatory!) magánpiacát teremti meg, amit a San Franciscó-iak nem fognak eltűrni 
  • vezetés közbeni mobilhasználatra bátorítja a vezetőket.

Első ránézésre nem túl erős érvek, és egyáltalán nem biztos, hogy egy jó ügyvéd ne tudna a MonkeyParking legalitása mellett érvelni. Abban nyilván van valami, hogy az olaszok olyasvalamivel kereskednek, ami nem az övék, de közben miért ne lehetne valakinek pénzt ajánlani azért, hogy odébbálljon az utcán?

(Wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.