Para van! Medvetalp para van!

növény
2014 június 24., 12:06
comments 34

Látott már ilyet?

medvetalp

Tudja mi ez?

Ez a kaukázusi medvetalp, ami egy nyomorék kis gyomnövény és 2-3 méter magasra is megnőhet, szinte kiirthatatlan. A medvetalp furanokumarinokat tartalmaz elég nagy mennyiségben, ami bőrrel érintkezve azt fényérzékennyé teszi. Ha UV-sugárzás éri a bőrt, azonnal kipirosodik és viszketni kezd, 16-48 órán belül pedig felhólyagosodik . Szembe kerülve részleges vagy azonnali vakságot okozhat.

Hol van?

A Nébih gyombiológiai szakértője, Novák Róbert szerint a Felső-Tisza vidékén található a veszélyes gyom. Belterületen csak a a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán találtak veszélyes medvetalpat, kétszáz négyzetméteren. Ezt azóta már felszámolták. A gyom gyorsan szaporodik és nehezen kiirtható, ha bárki ilyennel találkozik lakott területen az illetékes önkormányzatnál kell jelezni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.