A Nemzeti Emlékezet Bizottságának nem feladata megnevezni a kommunista ügynököket

2014 június 25., szerda 13:18
60

Közleményt adott ki a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, miután a fideszes képviselőkkel ellentétben már a békemenetesek is felszólaltak az ellen, hogy egy III/II-es tisztet választott államtitkárának Orbán Viktor és Pintér Sándor. Ebben azt írják:

„A Nemzeti Emlékezet Bizottságának feladata a teljes pártállami működés rendszerszerű kutatása. Az állambiztonsági múlt feltárása ezen tevékenység fontos, de nem kizárólagos része.”

(Egy kis magyarázat: a Nemzeti Emlékezet Bizottsága februárban állt fel, miután a kormány évek óta szabotálta az ügynökakták nyilvánosságra hozását, amit az LMP újra és újra el akart érni a parlamentben. Történészek szerint a bizottságra semmi szükség sem volt, egy törvénymódosítás elég lett volna.)

Így folytatódik a közlemény:

„A Nemzeti Emlékezet Bizottsága törvényi felhatalmazás alapján, tudományos szakmai elvek szerint végzi a munkáját, amelynek során napi politikai szempontokat, elvárásokat nem érvényesíthet. Olyan célzott lista összeállítása, amely az 1990 utáni politikai tevékenységük alapján válogatna az egykori állambiztonság tisztek névsorából, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának nem feladata. A vonatkozó törvény szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az 1944. december 21. és az 1990. május 2. közötti időszakot vizsgálja.”

Aztán kiderül, hogy:

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága szerint egy ügynöklista nem segítené a múlt megismerését.

Szó szerint így hangzik:

„A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a nem minősített iratok teljes kutathatósága mellett áll. Azonban bármilyen lista, adatsor önmagában történő közzététele – a kommunista diktatúra működési mechanizmusainak bemutatása és a hatalombirtokosok, haszonélvezők megnevezése, tevékenységük bemutatása nélkül - nem segíti a múlt megismerését.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt