Csak az ellentmondásos kutatás _után_ módosította a Facebook a szabályzatát

A Facebook nagy botrányt kavaró kísérletével szemben - amiről bővebben Plankó Gergő írt itt - az egyik legfőbb kritika az volt, hogy a kísérleti alanyokat nemhogy előre, de semmilyen formában nem tájékoztatták arról, hogy kutatási céllal belepiszkálnak majd a hírfolyamukba. Az ilyen kutatásokhoz normál körülmények között beleegyezést kell kérni az alanyoktól. Ez alapesetben nem veszélyezteti a kutatást, mert nem tájékoztatni kell őket arról, hogy mi fog történni, azt csak utólag illik megtenni.

A Facebook egyiket se tette meg, vagyis nem kért beleegyezést és nem tájékoztatott.

A kísérlet támogatói két dologgal védték mindezt. Egyrészt azzal, hogy a Facebook rendszeresen babrál a newsfeeddel, és erről csak szerencsés esetben közöl egyáltalán bármit. A másik érv az volt, hogy az adatvédelmi szabályzatban benne van, hogy az adatokat akár kutatási célokra is használhatják.

Na, ez utóbbi nettó baromság.

Az igaz, hogy a Facebook adatvédelmi szabályzatában tényleg szerepel az, hogy kutatási célokra is használhatják az adatokat. Most már benne van. Egészen pontosan 2012 májusa óta.

Vagyis négy hónappal a kutatás _után_ került bele a kitétel a szabályzatba, amit valószínűleg a Facebook felhasználóinak tizedszázalékban is kifejezhetetlen hányada olvasott csak el - vagyis aligha lehet a kutatásoknál szokásos előzetes beleegyezésnek tekinteni. (Via Forbes)