De mit adtak nekünk még a svédek?

hirdetés
2014 július 01., 08:58
comments 84
ad

Régi játék utazgatós társaságokban, hogy amolyan Brian élete-stílusban felidézzük, mit is adtak nekünk még azok a népek, akiknél éppen vendégeskedünk. Egész érdekes dolgok jönnek ilyenkor felszínre a tudatalattiból a legbanálisabb közhelyek gyors lepörgetése után.

Zlatan Ibrahimović például most éppen egy volvós reklámvideóban örül annak, amit ő kapott és kaphat a svédektől; nagy dolgok ezek, szépség, szabadság, erő, csodás élet, gyönyörű táj. No de mi mást adtak nekünk még a svédek?

volvo_xc60_400x400_v02

Zene – Max Martin

Ace of Base, dr. Alban, ABBA; ezek a trivialitások, ha a muzsikában keresünk svéd kapcsolatokat. Pedig igazából Max Martin zeneszerző nevét kellene elsőként bekiabálni (született Karl Martin Sandberg , 1971), aki egy személyben több nyári slágert adott a világnak, mint amennyit az megérdemelt volna.

Ő követte el például (önállóan vagy társszerzőként) Britney Spears Oops, I Did It Again-jét . A Backstreet Boyz Shape of my Heart-ját . Céline Dion That’s the Way It Is-ét. Christina Aguilera Let There Be Love-ját. Pink So What-ját. (És ő szerezte a fenti Volvo-videó zenéjét is.)

sved_promotion_mm

Technika – magyar szálak

Nem csak a Volvo és a Saab készül vagy készült svédacélból. Ha jól körülnézünk, Magyarországon is találunk olyan, jóval egzotikusabb technikai cuccokat, amit a svédeknek köszönhetünk. Ilyen például a NOHAB. Az 1962-63-ban vásárolt húsz gyönyörű, 16 hengeres, kompresszoros, 1950 lóerős, kétütemű dízel-elektromos mozdony közül, amelyek generációkat indítottak arra gyermekkorukban, hogy ne űrhajósok akarjanak lenni, mára egy sem szolgál a napi melóban. Többet is megőriztek viszont fanatikusok http://www.nohab-gm.hu/  az utókornak, ami fantasztikus elismerés az 1979-ben csődbe ment Nydqvist & Holm cég egykori formatervezőinek. Lányok: a mondás, mely szerint „Olyan szép vagy, mint egy mozdony”, cseppet sem sértés, ha NOHAB-rajongó mondja!

photo_camera kép: http://nohab.hu

Ma is szolgálnak viszont a magyar honvédség JAS39-esei, amit Gripenként ismer a köz jelentős része. A vadászgép igazi svéd termék, nem is lehetne svédebb:  az Ericsson, Saab, Volvo és egy Celsius Aerotech nevű vállalat konzorciuma, az Industrigruppen JAS gyártja. A gépek hazai beszerzését persze emlékezetes viták és sötét sejtelmek övezték, de a 2001-ben megrendelt Gripenek ettől még remekül szolgálnak.

sved_promotion_grip

Épp a minap ébresztették fel egy elbóbiskolt iraki A380-as személyzetét, akik elfelejtettek bejelentkezni a magyar légtérbe érkezéskor.

Mozi – színesben is erősek

Ingmar Bergman, Ingrid Bergman, Greta Garbo, Anita Ekberg, hát persze, de nem csak fekete-fehér színészekből áll ám a svéd mozis büszkeséglista. Több olyan név is van rajta, akiről a fene se gondolná, de Svédország szülöttei.

sved_promotion_mvs

Max von Sydow-é például, aki 1962-ben Nils Holgersson apjának hangja volt(!4!!), de a készülő Star Wars VII-ben is visszatér. 1929-ben született, legtöbbünk számára korai munkássága kevéssé jelentős, inkább ősz, jóságos mentor-féleségként ugrik be például a Dredd bíróból, esetleg rafinált, diplomatikus gonoszként, mondjuk a Különvéleményből.

Vagy ott van Dolph Lundgren, az 57 éves kőpofa, minden idők egyik legemlékezetesebb könyörtelen verőembere, a Kevésbé Tökéletes Katona, vagy a Feláldozhatók 2 egyik veteránja. És, hogy egy szép szőkét is említsük (sokan vannak, csak nem igazán nevesek még): Helena Mattson, egyéb kevésbé emlékezetes művek mellett a Vasember 2-ből. Elnézve művészi kifejező erejét még gyakran látjuk majd hollywoodi produkciókban:

photo_camera forrás:wallpapers76.com

Pia – tömény, sör, almabor

Az Absolut adja magát a témában, aztán itt hosszú, méla csend jön, hacsak nincs Svédországban élő játékosunk, aki vágja a külföldön nem igazán elterjedt helyi sörmárkákat vagy a savanyú, apró északi körtéből, almából készült cidermárkákat. Nem sok rendes gyümölcs terem itt, a szőlővel, borral ne is vicceljünk, ez van, nincs mivel büszkélkedniük. Még az Ikeában kapható ciderek dobozán is egy nagy alma vagy körte a fő motívum, nem a brand. (KOLSYRAD, különben.)

Ha ismertebb márkát nem is igen tudunk mondani, az Aquavit még megérdemel egy említést. Világszerte Keith Floyd sztárséf népszerűsítette a skandináv töményet, úgy szürcsölte főzés közben, mint Jockey társalgáskor a whiskyt. Az Aquavit (Élet vize) krumpliból vagy gabonából erjesztett majd lepárolt szesz, főként köménymaggal, de esetleg még ánizzsal, kardamommal, vagy bármi északon megtalálható gyógynövénnyel ízesítve-színezve. A brit tévés 2009-ben, 65 évesen halt meg szívinfarktusban, számos egyéb betegségtől gyötörten – viszont állítólag teljesen egészséges májjal. Ironikus.

sved_promotion_pia

Kaja

Svéd gombasaláta, savanyított hering és persze az IKEA legvonzóbb terméke, a svéd húsgombóc. De szerintünk nem ezek a termékek a svéd gasztronómia legnagyszerűbb termékei. Hanem a Regular Ordinary Swedish Meal Time, ami egy lendülettel csapja a kínosan lassú nyugdíjasműsorok stáblistájára Gordon Ramsay-t, Kovács Lázárt és Benke Laci bácsit.

A magyar népgazdaság érdekében kérjük, hogy ne indítsa el a fenti videót! Ha így tesz, elveszett: akár látta korábban már a rövidfilmeket, akár most kapja meg először az arcába, ma már dolgozni nem fog, csak ugrik majd egyik receptről a másikra, az tuti.

Svéd sport

Björn Borg, Stefan Edberg, Hanrik Larsson és persze a nevében is legautentikusabb svéd sportoló, Ibrahimovic (aki különben Malmöben született) - persze. De nem csak teniszben, fociban és persze a számtalan -ssont és -berget számláló téli sportokban tűnhetnek fel svéd csillagok. Ott a kétszeres DTM-bajnok Mathias Ekström, a többszörös salakmotor-világbajnok Tony Rickardsson, a ralibajnok Stig Blomqvist. Sőt, az F1-ben is képviselteti magát a svéd génállomány, jelenleg Marcus Ericssonnal, aki az aktuális évadban a Caterhammel igencsak hátul battyog, de élete első szezonját futja, szóval még akármi is lehet belőle.

volvo_xc60_400x400_v01

Bónusz: miért svéd a svédasztal?

Az eredetiben smörgasbord, vagyis büféasztal valóban skandináv eredetű fogalom, okkal híresült el svédasztal néven mifelénk. Pontosabban akkor lenne jogos az elnevezés, ha a svédasztalos fogadásra a vendégek maguk vinnék a kaját. Amit aztán kipakolnának egy nagy, közös asztalra, amiről mindenki azt vehet, amit akar. Bizony, korántsem volt ám mindig olyan bővében a kajának a svéd társadalom, ahogy a fenti filmecske alapanyag-gazdálkodásából sejthetnénk.  Hát ezért.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.