Bocsánatot kért a Facebook a giga pszichológiai kísérletért

tech
2014 július 02., 17:05
comments 16

Hatalmas felháborodás követi a Facebook eltitkolt kísérletét. 700 000 felhasználó üzenőfalát befolyásolták, az érintettek tudta nélkül, hogy megfigyeljék: hogyan reagálnak a pozitív és a negatív hírekre. A cég két év után hozta nyilvánosságra, hogy játszottak és manipuláltak a megjelenő bejegyzésekkel. A cég egyik vezetője Sheryl Sandberg azonnal bocsánatot kért, szerinte

ez egy kutatás volt a cégben azért, hogy a bizonyos új funkciókat teszteljenek. Rosszul kommunikáltak, senkit nem akartak felzaklatni.

A kísérlet még 2002-ben folyt egy hétig, bizonyos felhasználók többnyire negatív, míg mások inkább pozitív bejegyzésekkel találkoztak az üzenőfalukon. Állítólag figyelték az így keletkező új bejegyzéseket, aki szomorúakat olvasott, olyanokat is posztolt, illetve figyelték, hogy a negatív vagy pozitív tartalmakra érkezik-e több hozzászólás, megosztás, lájk. (TheVerge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.