Hivatalosan is eljárás indult Nicolas Sarkozy ellen

Nicolas Sarkozy a hivatalos eljárás megindítása és 15 órányi őrizet után elhagyja a rendőrséget.AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

15 órányi őrizet után a francia hatóságok hivatalos eljárást indítottak a volt köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy ellen.

Az első jelentések még vádemelésről szóltak, de a francia jog sajátosságai szerint a hivatalos eljárás még nem ezt jelenti. A hivatalos eljárásban egy bíró dönt arról, hogy a meglévő bizonyítékok elégségesek-e a vádemeléshez.

Sarkozy mellett ügyvédje, Thierry Herzog ellen is ilyen hivatalos eljárás indult.

A gyanú szerint Sarkozy hivatali hatalmával visszaélve igyekezett értesüléseket szerezni a 2007-es választási kampánya gyanús finanszírozása miatt indított nyomozás állásáról. Magyarán:

mesés monacói állást ígért egy nyomozóbírónak, ha folyamatosan tájékoztatja őt a nyomozás eredményeiről.

Sarkozy a lehető legamatőrebb módon bukott le: a kampányfinanszírozási ügyben nyomozó rendőrök akkor már lehallgatták a telefonját, amikor ezt megbeszélték.

Sarkozy kampánytámogatásai ügyében azért nyomoznak, mert a gyanú szerint a volt líbiai diktátor, Moamer Kadhafi illegálisan támogathatta elnökké választását. Erről Kadhafi bukása után kerültek elő dokumentumok Líbiában. (Reuters, BBC via The Wire)