Megvan minden idők legkisebb sünje

ÁLLAT
2014 július 09., 11:36

Csak 5 cm lehetett a világ legkisebb sünje, ami 52 millió évvel ezelőtt élt a mai Kanada területén. Az apróság maradványait (egy felső állkapcsot) Brit Columbia tartomány északi részén ásták ki a földből.

A sün ezen az akkoriban esőerdővel borított vidéken élhetett, de ez az esőerdő nem trópusi, hanem magasan fekvő, hűvösebb erdő lehetett – írják a kutatók a Journal of Vertebrate Paleontology-ban.

A leletet nagyfelbontású CT-szkennerrel vizsgálták meg a Pennsylvaniai Egyetemen, majd ebből következtettek az állat testfelépítésére és életmódjára. A Silvacola acares (apró erdőlakó) nevet kapó lény nagyjából 13 millió évvel a dinoszauruszok kihalása után élhetett, rovarokkal, növényekkel és talán magvakkal táplálkozott.

photo_camera Ez csak egy sima sün, de azért aranyos (Fotó: Mohammed Abed / AFP)

A feltárt leletből sajnos nem állapítható meg, hogy voltak-e tüskéi. Jaelyn Eberle, a tanulmány egyik szerzője, a Coloradói Egyetem paleontológusa szerint talán egyfajta szúrós szőr boríthatta a testét, hasonlóan az Európa területén élő rokon kortársaihoz.

A lelet szenzációja az elképesztően kis méret.

„A mai sünök, különösen azok, amelyeket háziállatként tartanak, sokkal nagyobbak. A legkisebb ma élő sünök körülbelül 10-15 centi hosszúak, nem számítva a farkukat, de közeli rokonaik, a nagy szőrössünök akár a 46 centis hosszt és a 2 kilós testsúlyt is elérhetik.”

(MTI via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.