Ilyen lehet a következő generációs fogamzásgátlás

Egészségügy
2014 július 10., 14:13
comments 55

Feltalálják-e valaha a tökéletes fogamzásgátlási módszert, ami kényelmes, személyre szabott és nincsenek káros mellékhatásai, ami ráadásul nem kifejezetten nőknek készül? Egyelőre nem valószínű. Azonban egyre fantasztikusabb technológiákkal próbálják finomítani a már létező eszközöket, hogy a lehető legkevesebb macerával, kockázattal és panasszal megoldható legyen a családtervezés (vagy nem tervezés).

Bill és Melinda Gates alapítványa nemcsak a világ egyik legnagyobb magánalapítványa, de a Microsoft-alapító és felesége kifejezetten érdekes megoldásokkal segítené a fejlődő világban élőket. Kiszámolták, hogy néhány dolláros oltások beadatásával, a hatékony fogamzásgátló módszerek elterjesztésével olcsóbban és hatékonyabban lehetne életeket menteni a legszegényebb régiókban, mintha mondjuk élelmiszerszállítmányokat küldenének ezekre a területekre. Vannak projektjeik a mobiltechnológia használatának kiterjesztésére is, ugyanis a mobilhasználat rengeteget segíthet ott, ahol a komoly problémát jelent az információkhoz és pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya, a rossz a közbiztonság, és a mélyszegénységből jelentő kiutat a mikrovállalkozások alapítása jelenti.

Melinda Gates talán legfontosabb (és egyben legtöbbet támadott) projektje a fogamzásgátlás elterjesztése a fejlődő világban, ahol a kontrollálatlan népességrobbanás miatt a szegénység és az erőszak újratermelődik generációról generációra. A mindenki számára hozzáférhető oktatás hiánya, a gyermeklányok kiházasítása, a túl korai és túl sok szülés nemcsak a nők és gyermekek egészségét veszélyeztetik, de állandósítják a kilátástalan szegénységet. A Gates alapítvány támogatásával számos kutató dolgozik új olcsó, hatékony és biztonságos fogamzásgátló eszközök megalkotásán. Tavaly márciusban egyenesen pályázatot hirdettek: az új, korábbiaknál jobb női és férfi gumióvszerek feltalálóit egymillió dollárral díjazzák. (Az első ötletek már napvilágot is láttak.)

Azonban a gumióvszer nem túl népszerű, és monogám kapcsolatban egy tartós fogamzásgátló eszköz hasznosabb lehet. A háromhavi, vagy évekre szóló injekciók, nők testébe felhelyezett eszközök a napi, vagy eseti védekezéssel szemben a feledékenységből és a kényelmetlenségből eredő problémákat biztosan kiküszöbölik. Azonban bármilyen különösen is hangzik ez, van ahol a három- vagy ötévente való megújítás is hatalmas problémákba ütközik, ráadásul ezek a több éves fogamzásgátlási ciklusok nem megszakíthatóak. Ezek a módszerek ráadásul egyelőre drágák és nem is túl népszerűek. Azonban a tablettát sem szeretik a nők. Egyre nyilvánvalóbb, hogy nem kockázatmentes a szedésük, és ráadásul elég gyakran előfordul, hogy elfelejtik időben bevenni, így hát nem csoda, hogy minden második magyar nő jobb megoldást keres a tablettánál.

Az intelligens gyógyszeradagoló rendszerek nemcsak a fogamzásgátlásban, de számos más területen is forradalmi újítást jelenthetnek a jövő orvostudományában. Ahogy több krónikus betegség gyógyszerezését is leegyszerűsíthetik, úgy a családtervezésben is akár évtizedes megoldást jelenthetne egy intelligens, testen belüli hatóanyagot adagoló eszköz, amely személyre szabottan ki- és bekapcsolhatóvá tenné a termékenységet. Egy massachusettsi biotechnológiai cég a Gates Alapítvány támogatásával egy olyan mikorchip kifejlesztésén dolgozik, ami a bőr alá beültetve adagolja a tablettákból már ismert hormont, a levonorgestrelt. A 1,5 cm méretű készülék fejlesztése jelenleg kísérleti szakaszban van. A fejlesztőcsapat legfőbb törekvése most, hogy garantálható legyen az eszköz biztonságossága, például illetéktelenül ne lehessen vezérelni az adagolást.

(Címlapkép: Getty/John Moore)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.