Mi van a vulkánok belsejében?

geológia
2014 július 11., 14:15
comments 2

A valaha volt legnagyobb szeizmikus mérési projekt (iMUSH) indult a Mt. St. Helens vulkánnál, hogy feltárják az 1980 májusában, az USA történetének leghevesebb kitörését produkáló magmakamrák és alagutak komplex rendszerét.

Ebben a hónapban 24 kisebb robbantást fognak végrehajtani a hegy környékén, hogy azokkal mesterséges rengéshullámokat generáljanak. Ez a munka segíthet megismerni, hogyan működnek a hasonló geológia régiókban lévő vulkánok. Korábban már vizsgálták hasonló módszerekkel az olaszországi Etna és a Vezúv alatti magma struktúráját.

A Mt. St. Helens-es mostani projekt különlegességét az adja, hogy 3D képet fog produkálni a vulkánról és az alatta lévő területről, akár 80 kilométer mélységig betekintést engedve a kutatók számára. Ez lehetőséget ad a vulkán geológiai eredetének meghatározására. A Mt. St. Helens a Cascade-hegység egyik tagja, ami más vulkáni hegyláncokhoz hasonlóan akkor emelkedett ki, amikor az óceáni lemez a könnyebb kontinentális lemez alá bukott. A lefelé bukó lemez víz feltörését okozza a kőzetrétegben, csökkentve annak olvadáspontját és lehetővé téve magma formálódását. Ez képes a felszíni vulkánokat táplálni. A kutatók ennek a folyamatnak a működését szeretnék jobban érteni.

A vulkánokat nehéz elképzelni

Jelentette ki a kutatás egyik részét vezető Alan Levander geofizikus. Szerinte ha sikerülne teljes képet szerezni egy jelenleg is aktív magma rendszerről, az javíthatná a vulkáni tevékenység megértését.

A Mt. St. Helens 1980-as váratlan kitörésének következtében 57 ember halt meg és az USA nyugati területeit hamuréteg borította be. A robbanás gyakorlatilag letépte a hegycsúcs felső 300 méteres részét és egy óriási 2.5 köbkilométeres törmeléklavinát okozott, amely aztán a vulkán alatti völgyekbe száguldott lefele. Azóta a kutatók teletűzdelték a hegyet különböző műszerekkel, hogy monitorozzák az aktivitását és megpróbálják kitalálni, mi okozhatta az 1980-as kitörést.

De nem sok mindenre jutottak a magmát a felszínre juttató vezeték rendszer megértésében. A legjobb képet arról, hogy mi történik a vulkán alatt egy 2009-es kutatás szolgáltatja, de az is csak 5-8 km mélységbe enged betekintést, ami nem tűnik elegendőnek. Ennél mélyebb rétegeket kell vizsgálni, amihez mostanában lettek készen a megfelelő eszközök. Annyi azért már most biztosnak látszik, hogy a magma nem valami kör alakú kamrában van, mert azt a korábbi mérések már kimutatták volna.

Az iMUSH (a St. Helens alatti magma leképezése) projekt alapvetően két szeizmológiai technikából áll: az egyik a felszín közeli környezetet segít feltárni, a másik pedig mélyebb rétegeket vizsgál.

A felszín közeli rész vizsgálatához a hegy körül robbantásokat végeznek majd. Ez az “aktív forrást” használó szeizmikai mérés a robbanások által kreált hullámokat fogja használni, amelyek hegyen való áthaladását rögzítik. A hullámok sebességének megváltozása fogja jelezni a vulkán belsejében található eltéréseket - ilyenek például kamrák, vagy a kőzetek közt lévő folyékony magma.

A kutatók azt remélik, hogy a kísérlet ezen része 40 kilométer mélységig ad majd információkat, tehát nagyjából a földkéreg és az alatta lévő földköpeny felső részének határáig. A pontos mérésekhez a vulkán körül 3500 kis szeizmométert telepítenek a következő napokban, illetve 24 darab 25 méteres mélységű lyukba raknak ipari robbanóanyagot, majd pedig betemetik őket. A terv az, hogy 4 éjszaka során végzik el külön-külön a robbantásokat. Mindegyik robbanás egy 2-es magnitúdójú földrengés erejével fogja megrázni a területet. Az aktív robbanásokból származó eredményeket kombinálni fogják a kutatás passzív szeizmikus részével, amely már most is zajlik.

photo_camera Forrás: iMUSH projekt/Nature News

A korábban a vulkán körül telepített 70 nagyobb szeizmométer figyeli, mennyi időbe telik a természetes földrengések hosszú hullámainak áthaladni a földrétegeken. Ezek pedig akár 80 kilométeres mélységig szolgáltathatnak adatokat a kutatók számára a hegy alatt zajló folyamatokról. Június 29-én már sikerült egy 24 kilométerrel a vulkán alatt lévő földrengést detektálni, amely a csoport szerint használható adatokat fog szolgáltatni a Mt. St. Helens belső szerkezetéről. Ezek mellett egy harmadik komponense az iMUSH projektnek a régió alatti mágneses és elektromos értékeket fogja mérni, hogy feltárják mely részei tartalmaznak a vulkán belsejének folyékony magmát, vagy vizet.

Az adatok kombinálása elvezethet oda is, hogy kiderüljön, mennyire telt meg újra a vulkán magmakamrája a 2004-2008 közötti aktív periódus óta. Ez pedig fontos indikátora lehet annak, mikorra várható egy újabb kitörés.

via Nature News

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.