Megérkezett a Cygnus űrhajó az ISS-hez

űrkutatás
2014 július 17., 15:08

Az Orbital Sciences vállalat utánpótlást szállító Cygnus teherűrhajója szerda délután sikeresen elérte a Nemzetközi Űrállomást (ISS).

A Cygnus 400 kilométerrel a Föld felett haladva, rakétafúvókái segítségével lassan megközelítette az űrállomást, egy az alatt 9 méterrel található virtuális dobozba parkolva. Az űrállomás parancsnoka, Steve Swanson a kanadai robotkar segítségével befogta az űrhajót. Ezt követően a houstoni földi irányítók a robotkarral a Föld felé néző Harmony modulhoz csatlakoztatták.

Az asztronauták szerda délután kinyitották a Harmony modul és a Cygnus közötti zsilipet, hogy megkezdjék a 1494 kg-nyi felszerelés, ellátmány és csomag átvitelét az űrállomásra. A szállítmányok közt van élelem, a 6 ISS-en dolgozó asztronauta számára, az emberi test súlytalanságra való reakcióját vizsgáló kutatási eszközök, az űrállomás állapotát fenntartó felszerelés és 32 miniatűr műhold, amelyeket az űrállomás japán kutató moduljából állítanak majd pályára.

A Cygnus vasárnap indult el egy Antares rakéta csúcsán, a NASA Wallops űrközpontjából, ami Virginia keleti partvidékén található. Az Orbital cégnek 1.9 milliárd dolláros szerződése van a NASA-val, hogy 8 ilyen logisztikai küldetést teljesítsen 2016-ig. Elon Musk Space X cégével is hasonló szerződés van érvényben, annyi különbséggel, hogy a Space X Dragon űrhajója képes a Földre kísérleteket és mintákat visszahozni.

Forrás: Wikipedia
photo_camera Forrás: Wikipedia

A Cygnus augusztus 15-én fogja elhagyni a Nemzetközi Űrállomást. Az irányítók a Csendes-óceán felett léptetik majd be a légkörbe, ahol visszatérés közben az űrállomás szemetével és más felesleges eszközökkel együtt el fog égni.

via Spaceflight Now

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.