Vigyázz, tudják, hol lakik a macskád!

TECH
2014 július 18., 10:20
comments 33

Owen Mundy adatelemző egy művészeti projekttel akarja megmutatni, mennyire nincsenek tisztában az emberek azzal, hogy amikor valamit feltesznek a netre, azzal mi mindent árulnak el magukról valójában.

Az iknowwhereyourcatlives.com-on egy világtérképen helyezte el az internetre feltöltött macskák képeit. Na nem az összeset, egyelőre csak kb. egymilliót. A floridai állami egyetem szuperszámítógépe kellett ahhoz, hogy betagelje és feltöltse az összes fotót a térképre. Egy Macbookkal ez évekig tartott volna.

Letöltötte az Instagramra, Flickrre és egyéb fotótárakra feltöltött, „cat” taggel ellátott képeket, és megnézte azok nyilvános metaadatait, amiben benne van a kép készítési helyének hosszúsági és szélességi foka. A térképen látható fotók anonimek, nem tudni, ki melyik oldalra töltötte fel (hacsak nem saját maga rajta a térképre, mert azt is lehet). A módszerből következik, hogy nem csak macskákról látható képek kerültek ki, hanem például festett körmök, Cat becenevű lányok vagy akár rajzok is.

photo_camera Budapesti macskák

Mundy azt mondja, hogy akit ez sért, annak természetesen leveszik a képét a térképről. A lényeg az, hogy bemutassák, a metaadatok alapján elég lehet egy fotó ahhoz, hogy kiderítsék:

hol lakik a macskád. Azaz te. Vagyis a gyerekeid.

Az oldalon vannak statisztikák is, eszerint Magyarországról eddig 3359 macska került rá a térképre. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.