Átadták a lelőtt maláj gép feketedobozait a szakadárok

külföld
2014 július 22., 05:03
comments 55

Keddre virradó éjjel átadták az oroszbarát szakadárok a lelőtt maláj gép feketedobozait. Alekszandr Borodaj szeparatistavezér újságírók előtt fogadta a maláj küldöttséget, ahol átvételi elismervényt írtak. A maláj fél ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is. A maláj szakértők szerint a feketedobozok jó állapotban vannak. Najib Razak maláj miniszterelnök ígéretet kapott Borodajtól, hogy a független nemzetközi szakértő biztonságban megközelíthetik a lezuhant gép roncsait.

mh17aA repülő utasainak holtestét vonaton Harkivba szállítják, ahol holland szakértőknek adják át. Onnan holland katonai géppel Amszterdamba viszik a maradványokat, ahol azonosítják majd őket. Borodai tűzszünetet ígért a katasztrófa tíz kilométeres körzetében.

photo_camera AFP PHOTO/ BULENT KILIC

Az ENSZ BT ülésén  Frans Timmermans holland külügyminiszter bejelentette, hogy országa vezető szerepet vállal az MH17-es járattal történt szerencsétlenség kivizsgálásában. Az ukrán ENSZ-nagykövet üdvözölte a holland vizsgálatot, de Csurkin emlékeztetett, hogy Ukrajnának is rengeteg kérdésre kell választ adnia:

  • magyarázatot kell adnia a repülésirányítók tevékenységére
  •  a katasztrófa napján miért vezényeltek a lázadók kezén lévő térség közvetlen közelébe egy Buk-üteget,
  • a gép lezuhanása után miért szállították el onnan sietséggel,
  • miért pont július 17-én, vagyis a katasztrófa napján működtek a legnagyobb intenzitással az ukrán légvédelem lokátorai? 

Hétfőn már Ukrajnába érkeztek a  Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is, akik figyelmeztettek, hogy a katasztrófa kivizsgálása hosszú idő lesz. És minden érintett félnek együtt kell működnie a hatósággal. Korábban Moszkva szerette volna elérni, hogy ne Ukrajna, hanem az ICAO vezesse a vizsgálatot, de Porosenko ukrán államfő jelezte, hogy Hollandiát kérik fel a vizsgálat lefolytatására.

A Pentagon cáfolta azt a moszkvai állítást, hogy  a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító közelében egy ukrán harci gép, feltehetően egy Szu-25-ös vadászbombázó repült a katasztrófa idején. Egy SzU-25-ös rövid idő alatt elérheti a tízezer méteres magasságot, fegyverzetében általában megtalálhatók az R-60-as levegő-levegő rakéták, amelyek akár 12 kilométeres távolságról is leküzdhetik a megadott célpontot. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.